Skip to main content

Sådan indstiller du din kontorstol og hæve-sænkebord korrekt

Udgivet af
d. 22. juni 2022
hg-forside-ergonomisk-gennemgang

Når du skal indstille din kontorstol korrekt, skal du først og fremmest være opmærksom på, at der ikke findes én ergonomisk korrekt siddestilling. Et ordsprog siger, at den næste arbejdsstilling, er den bedste arbejdsstilling – sørg derfor for at variere din arbejdsstillinger, så meget som muligt, når du arbejder mere end to timer ved et arbejdsbord. 

Skal man vælge en mere korrekt siddestilling, er der gode råd at hente.

Her er vores eksperters råd til indstilling af kontorstol:

  • Placér bagdelen helt tilbage i stolen med fødderne solidt plantet i gulvet
  • Der bør være to-fire fingres mellemrum fra knæhase til sædets kant
  • Indstil ryglænets højde så konturerne i stoleryggen passer til lændesvajet

En god stol giver desuden mulighed for at variere sædehældning og sædedybde samt justere sæde og ryglæn uafhængigt af hinanden. Husk ligeledes på, at der er en direkte sammenhæng mellem følelsen af korrekt støtte fra stolen og en korrekt siddestilling. Føles det rigtigt i ryggen, er der stor sandsynlighed for at du sidder optimalt. 

Er stillesiddende arbejde virkelig usundt?

Har du mulighed for at arbejde ved et hævesænkebord, kan det være en god ide at skifte arbejdsstilling flere gange dagligt. Det ændrer dine belastningspunkter i ryggen og giver en fordelt belastning på ryggens 33 ryghvirvler. Ligeledes giver hævesænkebordet mulighed for at stå op på arbejde, hvilket kan være med til at styrke ryggens stabiliserende muskler. Vores eksperter har nedskrevet et par gode råd til, når du skal indstille dit hævesænkebord.

Sådan indstiller du dit hævesænkebord korrekt

  • Slap af i skuldrene og hold armene ind til kroppen, herefter laves en 90⁰ vinkel i albuerne – bordhøjden skal matche underarmenes højde
  • Hvil det meste af underarmen på bordet. Jo tættere du placerer din krop på bordet, jo mere kan dine skuldre slappe af. 
  • Sørg for at indregne de remedier du bruger i bordhøjden, når du indstiller dit hævesænkebord. Har du underarmsstøtte, Rollermouse eller håndledsstøtte på bordet skal disse tælles med, når du vælger højden på dit hævesænkebord. 

Arbejdsbordet skal desuden være tilstrækkeligt bredt og dybt til at opnå en fleksibel opstilling af skærm, tastatur, dokumenter og øvrigt tilbehør. Bordets dybde skal være så stor, at skærmen kan anbringes i passende synsafstand (50-70 cm), så der er plads til at hvile/støtte hænder og underarme foran tastaturet. Arbejdsbordet skal ligeledes have lavreflekterende overflade, så sikrer mindst muligt genskær fra sollys og spotlys omkring kontorarbejdspladsen og arbejdsområdet.

Er jeres kontoret plaget af dårlig arbejdsstillinger? Så bestil en ergonomisk gennemgang hos Health Group.