Skip to main content

Tilbage på arbejde efter lang ferie? Sådan kommer du godt tilbage.

Udgivet af
d. 21. februar 2023

Tiden tilbage på arbejdspladsen efter en lang sommerferie kan være sværere at håndtere end man tror, da den ofte kendetegnes som en uoverskuelig tid, med lange arbejdsdage og travlhed. Det starter allerede ved overgangen af at ferien laker mod enden, og man mentalt skal forberede sig på de kommende arbejdsdage med mange opgaver. Tanken om en masse ulæste mails, som skal besvares samt adskillige arbejdsopgaver, der skal håndteres og klares kan fra start af nedsætte vores arbejdsglæde samt motivation.

Det viser sig, at hvis du overarbejder efter tilbagekomst og presser dig selv for hårdt, kan den nyfundne energi udløst af ferien hurtigt slippe op. Det kan i værste tilfælde gå udover dig selv, og bl.a. føre til symptomer på stress, som både kan påvirke dig psykisk og fysisk.

Ved tilbagekomst på arbejdspladsen efter endt ferie, kan det være relevant at indføre nye arbejdsprocesser for at skabe en blød opstart, hvilket i retur skaber en positiv arbejdsmiljø. Nedenfor ses eksempler på arbejdsprocesser, som kan være nyttige i forhold til, hvordan man kan håndtere arbejdslivet oven på en længere ferie.

5 Gode råd til en opstart med en positiv balance mellem overgangen fra ferie til arbejdsdag:

Døgnrytmen

Det kan være en god idé at indstille kroppen til at gå tidligere i seng dagene op til opstart på arbejdspladsen. Søvn er vigtigt for ens arbejdsindsats. Manglende søvn kan reducere ens energi samt koncentrationsevne. Det anbefales at sove gennemsnitligt syv til ni timer hver nat for at få bedst udbytte.

Motion

Lad ikke din tilbagekomst på arbejdet gå udover din motionsmængde. Brug i stedet motion til at tage en pause fra arbejdsdagen. Gør dig selv den tjeneste at tømme tankerne, få tilført ny energi og kom i godt humør. Det anbefales, at man dyrker 30 minutters let til moderat motion dagligt.

Blød opstart på arbejdet

Overvej om det kan give mening at starte midt i ugen. Det kunne være en tirsdag eller onsdag. På denne måde begynder du med færre dage, og således kan kroppen stille og roligt komme op i gear. Det kan være en god idé at starte med de mindre opgaver og undgå for mange møder.

Skab et overblik over dine opgaver

Kend dine begrænsninger, skab et overblik, og organisér de mange arbejdsopgaver efter relevans. Ingen forventer, at du løser alle opgaver på en gang. Hermed kan du samtidigt undgå lange arbejdsdage fra start af. Husk, der var en grund til, at du valgte at holde ferie.

Brug dine kollegaer

Det er vigtigt at dyrke sine kollegaer, da det bidrager til arbejdsglæde og trivsel. Udover samtaler om oplevelser fra ferier, er det også en god idé at sparre med kollegaerne omkring arbejdsopgaver.