Skip to main content

Symptomer på stress

Udgivet af
d. 13. april 2022
forside-psykologisk-krisehjaelp

Stress i arbejdstiden er et stort problem på mange danske arbejdspladser og noget som rigtig mange mennesker er berørt af på daglig basis. Stress kan opleves i kortere perioder uden at det har nogle alvorlige konsekvenser, men hvis man er stresset over en længere periode, kan det få alvorlige konsekvenser, både for det fysiske og psykiske helbred. Det er vigtigt at gribe ind overfor stress så tidligt som muligt, da længerevarende stress kan være svært at komme af med og bl.a. kan føre til angst og depression, såvel som forværret kredsløb og hjerte-kar-sygdomme. Derfor er det enormt vigtigt at kende til de forskellige tegn på stress, så man kan nå at forebygge og reagere på det så hurtigt som muligt.

Symptomerne på stress kan være individuelle og de mest hyppige tegn deles ofte op i 3 kategorier; fysiske-, psykiske- og adfærdsmæssige symptomer:

Fysiske symptomer på stress:

    Hjertebanken

    Hovedpine

    Smerter i mave eller bryst

    Forstoppelse eller diarré

    Vægttab eller vægtforøgelse

    Træthed og svimmelhed

    Åndedrætsbesvær

    Søvnproblemer

    Forhøjet blodtryk

Psykiske symptomer på stress:

    Koncentrationsbesvær

    Forværring af hukommelse

    Depressive tanker

    Angst

    Nedsat sexlyst

    Uro

    Nedsat selvværd

    Tankemylder og øget bekymring

    Humørsvingninger

Adfærdsmæssige symptomer på stress:

    Øget forbrug af stimulanser som kaffe, alkohol, cigaretter, slik mm.

    Øget sygefravær

    Forværrelse af dårlige vaner

    Rastløshed

    Ubeslutsomhed

    Tendens til at blive irritabel

    Social isolation

    Aggressivitet

Søg hjælp ved tegn på stress

Da symptomer på stress er meget forskellige og individuelle, er det enormt vigtigt at kende til symptomerne og mærke efter om du har tegn på stress. Symptomerne er kroppens måde at fortælle dig at der skal ske ændringer, så du kan forebygge stress i arbejdstiden.

Kroppens stresshormoner, såsom adrenalin og kortisol, er faktisk rigtig gavnlig i korte perioder. De produceres i højere grad i akut stressede situationer som fysisk arbejde, hvor kroppen skal præstere og har brug for at øge pulsen, blodtrykket, forbrænde fedt og levere mere blod til musklerne. Stresshormonerne produceres også i pressede situationer, som f.eks. ved eksamen eller ubehag. Kroppen bruger disse stresshormoner ved akut stress, men hvis denne tilstand er over en længere periode, kan kroppen ikke håndtere og forbrænde dem.

Tegn på stress kan være svært at tackle og det er meget individuelt hvordan det bør håndteres. Nogle generelle råd til at forebygge stress er bl.a. at prioritere at få nok søvn, samt at give dig selv lov til at tage pauser og koble af uden for meget stimuli. Mange mennesker har gavn af fysisk aktivitet og socialt nærvær, som er gode måder at forebygge stress.

Sørg for at være opmærksom på potentielle stressymptomer og at reagere på dem, samt at søge professionel hjælp hvis tegnene på stress er vedvarende.