Skip to main content

Syg men sund

Udgivet af
d. 17. september 2019

Man kan sagtens være rask uden at være sund. Eller være syg men samtidigt være sund. Sund og rask er nemlig ikke det samme. Når du er syg, er du ikke rask, men det er vigtigt stadig at holde dig sund og aktiv. Det kan hjælpe dig med at forebygge forværring af din sygdomstilstand eller endda forbedre den. Ved mere alvorlig sygdom, hvor man eksempelvis er sengeliggende, kan det være ekstra vigtigt, at holde sig i gang, selvom det blot betyder at få bevæget leddene og lavet nogle lette muskeløvelser. At styrke musklerne er godt for bl.a. stofskiftet og for at vedligeholde muskelmassen. Fysisk aktivitet hjælper på humøret, giver velvære og dæmper følelsen af angst og stress.

Konsekvenser ved dovne dage

En ældre undersøgelse viser, at man ved 3 sengeliggende uger kommer i så meget dårligere form, som når man bliver 30 år ældre. Et andet studie har undersøgt, hvad der sker med kroppen efter 14 dovne dage. 14 dovne dage vil sige, at man passer sit arbejde, men altid vælger den dovne vej. Det indebærer at tage bilen i stedet for cyklen, bestille mad på nettet, der bliver leveret til døren osv. På den måde kan man nøjes med omkring 1500 skridt om dagen. Efter 14 dage viste det sig, at forsøgspersonerne udviklede insulinresistens, som på sigt fører til diabetes, at deres kondital faldt med 7 %, de tabte en stor andel muskelmasse og havde mere fedt i blodet og omkring organerne. Det viser hvor kort tid der skal til, for at fysisk inaktivitet har negative konsekvenser, som kan måles på vores krop.

Motion på recept

Motion på recept kommer vi til at se mere og mere til i fremtiden, da der efterhånden er så meget forskning, der viser de gavnlige effekter af fysisk aktivitet. Det gælder altså om at holde sig i gang, også selvom man er syg. Det skal dog nævnes, at det selvfølgelig ikke er i alle sygdomsforløb det er muligt eller gavnligt, at dyrke motion. Men i langt de fleste tilfælde har det en positiv effekt, at motionere eller på anden vis at holde sig i gang.

Alder er ikke en hindring. Mange har det indtryk, at man automatisk kommer i dårlig form med alderen. Men her kan vi faktisk give livsstilen en større del af skylden end det biologiske ur.

Hold dig sund selvom du er syg.

Af Josefine Huusom