Skip to main content

Sammen om sundhed: Motion på arbejdspladsen 

Udgivet af
d. 21. marts 2024

På en travl arbejdsdag kan det være svært at finde tid og motivation til at være aktiv. Men en sund livsstil er ikke kun forbeholdt fritiden – det kan også integreres på arbejdspladsen. Ved at være aktive sammen med kollegaer kan man forbedre sundheden på arbejdspladsen samtidigt med at man kan bringe kollegerne tættere sammen. Det er godt for sammenholdet og for trivsel som helhed på arbejdspladsen. Herunder går vi i dybden med et par forslag til hvordan I kan inkorporere lidt kollegialt motion på jeres arbejdsplads.

1. Integrer motion i arbejdstiden

En effektiv måde at være aktiv på arbejdspladsen er selvfølgelig at forsøge at gøre motion til en fast del af den daglige eller ugentlige rutine. Dette kan gøres ved at indføre gående møder, hvor man kombinerer møder med en gåtur i frisk luft. På denne måde kan man diskutere arbejdsopgaver og træffe beslutninger, samtidig med at man får motion og frisk luft og forhåbentlig en smule solskin, vigtigheden af dette har vi tidligere dækket her. Derudover kan man lave aftaler på kontoret om at bruge hæve sænkeborde, således at der er faste rutiner omkring arbejdsstationerne. Det er også altid en god ide, at tage trapperne eller på anden måde forlænge den afstand man bevæger sig. Gør det sammen, så er det sjovere. 

2. Sociale motionsaktiviteter

At være aktiv sammen med kollegaer kan gøre motion sjovere og mere motiverende, samtidigt kan det være sværere at sige nej til kollegerne end en selv når motivationen er lav. Derfor kan man arrangere sociale motionsaktiviteter på arbejdspladsen, som kan styrke sammenholdet og øge motivationen til at være aktiv. Dette kan omfatte al form for motion og firma fitness. Mulighederne er mange, men et eksempel kunne være aktive pauser med elastikker. Uanset hvad man ønsker, kan vi hos health group hjælper jer på vej, så I sikrer jer at der er skabt de bedste rammer for motionen for jer. På denne måde er det eneste I skal tænke på at bevæge jer sammen på arbejdspladsen.

3. Motiverende udfordringer

For at motivere medarbejderne til at være mere aktive, kan man arrangere motiverende udfordringer på arbejdspladsen. En mulighed er at man organiserer aktiviteter såsom turneringer, udstræk, yoga, løbetræninger eller cykeldage, hvor man opmuntrer hinanden til at deltage i fælles træningsaktiviteter. Lidt kollegial konkurrence er altid noget der kan motivere mange, men det er vigtigt at omfavne alle, og nogle kan blive tabt på dette. Her kan det være vigtigt, at skabe udfordringer der kan motivere så mange som muligt, fx daglige antal skridt på arbejdspladsen, eller den tid man har stået op ved sit skrivebord. Disse udfordringer kan både være sjove og motiverende, samtidigt med at bidrage til en sundere livsstil på arbejdspladsen.

4. Skab en støttende kultur

For at opmuntre til fysisk aktivitet på arbejdspladsen er det vigtigt at skabe en støttende kultur, hvor motion prioriteres og værdsættes. Dette starter med ledelsen, som bør formulere en klar politik for motion på arbejdspladsen og støtte denne aktivt. Derudover er det vigtigt med kollegial opbakning, hvor man støtter og opmuntrer hinanden til at være aktive. Endelig kan man skabe en positiv arbejdskultur, hvor motion ses som en naturlig del af arbejdsdagen, og hvor man opmuntrer hinanden til at være sunde og aktive.

5. Hold øje med effekterne 

Inden man sætter gang i en masse forskellige tiltag til at fremme sundheden på arbejdspladsen, kan det være meget interessant at have en form for startmåling. Dette kunne være ved at indsamle data på medarbejdernes aktivitet før og efter indsatserne. Det kan også være en mere dybdegående indsamling af målinger af trivsel og sundhed på arbejdspladsen, fx ved et sundhedstjek. På denne måde kan man direkte holde øje med hvilke effekter indsatserne har på sundheden og trivslen på arbejdspladsen.