Skip to main content

Nedslidning på arbejdspladsen – det kan forebygges

Udgivet af
d. 24. september 2019

Forandring i arbejdsmiljøets sundhedsudfordringer

De sundhedsmæssige udfordringer på arbejdspladsen har ændret karakter. Tidligere var støj, arbejdsulykker og giftige stoffer årsag til arbejdsmiljøproblemer. Det er blevet reduceret drastisk efter der er kommet en skarpere lovgivning på det område. Nu er det sundheden på arbejdspladsen der er en stor udfordring. En uhensigtsmæssig livsstil i og uden for arbejdstiden bidrager til en hurtigere nedslidning, som går ud over arbejdet.

Tiltag for sundhed på arbejdspladsen

Det er i den grad positivt, at der er kommet større fokus på sundhed på arbejdsmarkedet. Flere og flere virksomheder tilbyder sundhedsindsatser, som inkluderer sundhedstjeks, sund kantinemad, motionsrum, firmaidræt og badefaciliteter, der gør det mere attraktivt, at løbe eller cykle til arbejde. Der er en lang række fordele, ved at få mere sundhed ind på arbejdspladsen.

Etiske overvejelser i sundhedsfremmende initiativer

Men sundhed på arbejdspladsen er samtidigt også en etisk udfordring, da det eksempelvis kan lægge et urimeligt pres på inaktive eller overvægtige medarbejdere, der ikke er interesseret i, at arbejdspladsen skal blande sig i deres livsstil. Dette etiske dilemma har vi ikke en perfekt løsning til, men det er noget, der skal tages med i overvejelserne, når man vil implementere mere sundhed på arbejdspladsen.

Forskellige arbejdsmiljøer og risiko for nedslidning

Både fysisk hårdt arbejde og stillesiddende arbejde, hvor man sidder foran computeren hele dagen, kan føre til nedslidning. Dem med et fysisk krævende job har ofte meget ensidige bevægelser, der kan føre til fysisk nedslidning. Ved fysisk inaktivt arbejde kan den manglende bevægelse føre til smerter, gener, overvægt og livsstilsygdomme, hvis ikke man bruger sin fritid på at leve mere aktivt og sundt.

Anbefalinger til forebyggelse af nedslidning

Så uanset om man sidder i et fysisk krævende eller inaktivt job, skal man finde en balance, hvor man får bevæget og styrket kroppen på en måde, der så vidt muligt kompenserer for den belastning kroppen får i arbejdstiden. Vi kan derfor anbefale, at man tager imod de sundhedstiltag der er på din arbejdsplads, uanset hvor fysisk krævende eller ikke-krævende dit job er. Det kan forebygge nedslidning og give dig bedre balance i arbejdslivet og privaten.

Af Josefine Huusom