Skip to main content

Motion og hjertesygdomme

Udgivet af
d. 24. juni 2019
header-default-bg

Har du en stresset hverdag og finder ikke tid eller motivation til at spise sundt, være fysisk aktiv og passe på dit mentale helbred, går det ud over din sundhed. Det kan være svært, at få ændret på de usunde vaner, da de ofte har stået på i mange år og man ikke lægger mærke til konsekvenserne, da de ofte kommer snigende. Usund livsstil kan føre til overvægt, forhøjet blodtryk og højt kolesteroltal, som kan være årsag til hjerte-kar-sygdomme. Omkring 475.000 danskere lever med en hjerte-kar-sygdom, som svarer til en stigning på 17% siden 2006.

Hjerteforeningens anbefalinger for at undgå hjertekar sygdomme

Hjerteforening anbefaler, at man skal motionere til hverdag, spise sundt, have et socialt liv, undgå stress, ikke ryge og drikke med måde, for at reducere risikoen for at få en hjerte-kar-sygdom.

Find motivation til at dyrke motion

Gør det sjovt at motionere idet du finder en sport, du kan lide eller ved at være aktiv med en god ven eller i et fællesskab du bryder dig om. Fysisk aktivitet styrker dit hjerte, sænker dit blodtryk, giver dig energi i hverdagen og er godt for knogler og muskler. Vær aktiv i 30 minutter om dagen og få derudover pulsen op nogle gange om ugen med motion med højere intensitet.

Kostråd til bedre hjertesundhed

Din kost spiller også en væsentlig rolle for din hjertesundhed. Spis mere fuldkorn, fisk og grønt og hold tilbage med salt og sukker. Udskift det mættede fedt fra animalske produkter såsom smør, ost og kød med umættet fedt fra vegetabilske fødevarer som fx planteolie og nødder.
Udover maden og motionen anbefaler hjerteforeningen også at have gode sociale relationer. Det giver glæde, at være del af forskellige fællesskaber og har positiv indflydelse på din mentale sundhed. Dine fællesskaber kan give dig støtte i svære situationer og du kan dele dine interesser med dem.

Hvordan har mental sundhed indflydelse på kroppen?

Din mentale sundhed kan have indflydelse på din fysiske sundhed. Derfor er det også vigtigt at undgå stress. Langvarig stress påvirker kredsløbet med stresshormonerne cortisol og adrenalin. Det kan have negativ indflydelse på dit blodtryk, din puls, din blodlipidprofil og insulinfølsomheden. Derudover har mennesker med stress en større tendens til usund levevis, som at starte med at ryge, øge alkoholindtaget, have dårlige søvnvaner, være inaktiv og spise usundt.

Rygning og alkohols påvirkning af kroppen

Undgå rygning, også passiv rygning, da det øger risikoen for åreforkalkning og blodpropper. Uanset hvor gammel du er eller hvor mange år du har været ryger, kan det svare sig at stoppe med det. Der sker en mærkbar forskel umiddelbart efter du har droppet tobakken.
Alkohol er ikke noget du skal drikke for din sundheds skyld, men hjertet kan som regel godt tåle alkohol i moderate mængder. Kvinder bør holde sig til højst 7 genstand om ugen og mænd til højst 14 genstande om ugen.

Med disse forholdsregler reducerer du risikoen for at udvikle eller forværre en hjerte-kar-sygdom.

Af Josefine Huusom