Skip to main content

Mental velvære

Udgivet af
d. 29. juni 2022
hg-forside-mental-sundhed

Skab sunde mentale vaner og undgå stress

Stress er blevet en ”folkesygdom” og derfor er det blevet et vigtigt område at have fokus på, både hos en selv og over for hinanden på en arbejdsplads. Nogle gange kan det være nemmere for folk omkring dig at se hvor det er på vej hen. Derfor er det en god idé at italesætte det og fjerne tabuet omkring det.

I Health Group har vi indført et stress sporingssystem kaldet SAP; Selvvurderet Arbejdspres:

Hver mandag morgen gennemgår vi den kommende uge, samt taler om hvor vi ligger på en skala fra 1-10. På den måde kan vi få indblik i hver enkelt medarbejders mentale tilstand og om der er ressourcer som kan flyttes rundt for at mindske presset på de medarbejdere der er mest udsat. Samtidig kan det også bruges ledelsesmæssigt og forebyggende, hvis der viser sig et billede af at en medarbejder over tid har ligget højt.

Hvad kan du gøre for at undgå stress?

Det man selv kan gøre for at undgå stress er udover god nattesøvn, en sund og aktiv livsstil også at prioritere ting som lader op og giver energi, samt at lave ting som gør dig glad. Hvis vi kigger på os selv som en beholder der både kan blive fyldt op og tømt ud af, så er det en stor hjælp. En måde at gøre det på er ved, at kategorisere forskellige aktiviteter/opgaver i ens liv med en farvekode. Samtidig bidrager det til et større overblik: 

Kategorisering af en opgave/aktivitet:

  • Grøn = noget der tilfører energi i din beholder
  • Gul = noget der er neutralt og hverken tilfører eller tager energi
  • Rød = noget der koster dig energi

Der kan være enorm stor forskel på os mennesker om en aktivitet er rød, gul eller grøn. For nogen kan f.eks. putning af børn være en rød aktivitet, fordi den kræver energi man ikke føler man har på den tid af dagen, mens den for andre kan være en grøn aktivitet, som bidrager med stor glæde og følelse af nærvær. Hvordan en aktivitet påvirker dig og om den er grøn, gul eller rød, er noget kun DU kan vurdere og der er ikke noget rigtigt eller forkert.

Det handler alene om hvordan du kan bruge det aktivt og bevidst og sørge for at der i løbet af din dag er mest muligt grønt og at du begrænser det røde, så vidt som muligt. Måske der er visse opgaver du kan få hjælp til at andre, eller måske du kan vælge det fra. Hvis det ikke er muligt, kan du bruge det bevidst ved at sørge for at der efter en rød aktivitet kommer en grøn. Den eneste der kan sørge for at der er fyldt op i din beholder og har ansvaret for det, er dig selv. En god øvelse kan være at lave en liste med 20 ting der gør der glad og sørge for at putte nogle af disse ting ind i din hverdag.

Vil du læse mere om den mentale velvære, og hvad jeres virksomhed kan gøre for at understøtte den mentale sundhed? Så læs her.