Skip to main content

Kan man forebygge sygdomme ved at skære ned på kødet? 

Udgivet af
d. 7. juli 2023

Kost og motionsvaner har stor betydning for risikoen for udvikling af hjerte-kar-relaterede sundhedsproblemer. De fleste ved også godt, at forhøjet kolesterol kan være sundhedsskadeligt, men der er heldigvis måder hvorpå man selv kan påvirke dette.

Kost og kolesterol hænger sammen

Forhøjet kolesterol kan skyldes flere forskellige faktorer, men ofte kan arvelige faktorer, kost og motionsvaner påvirke kolesteroltallet i en positiv eller negativ retning.
Det betyder også, at der kan være store effekter at hente ved at ændre på kost og motionsvaner. Netop hvad vi spiser, og hvordan dette påvirker kolesterol, har et nyt dansk studie undersøgt.

Studiet er en meta-analyse, hvilket betyder, at man samler eksisterende fund fra andre studier, i dette tilfælde indgår 30 andre studier. Her fandt man frem til, at vegetarisk og vegansk kost var forbundet med reduceret koncentration af de kolesteroltyper, man kalder de “dårlige” (herunder LDL og TG) i blodet sammenlignet med en kost, hvor kød indgår.

Kostrådene som rettesnor

En måde at gå til kosten kunne være at forsøge at følge de officielle kostråd.
Gør man dette, vil man få dækket det behov kroppen har og det vil være med til at nedsætte risikoen for sygdomme.

De 7 kostråd er som følger:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand.


Målinger af kolesterol indgår altid i et sundhedstjek hos Health Group, og derfor kan dette ligeledes være en god måde at opdage eventuelle risici, inden de udvikler sig.