Skip to main content

Hvordan effektiverer du dine arbejdsvaner på jobbet

Udgivet af
d. 19. marts 2023

Det er vigtigt, at medarbejdere trives på arbejdspladsen, da det bidrager til effektivitet og sundhed. Der er flere områder, som kan optimeres, herunder bl.a. arbejdsprocesser, arbejdsvaner, arbejdsområder m.m. Mange oplever i perioder pressede arbejdsdage, hvilket resulterer i manglende overblik, mindre motivation og nedadgående effektivitet. Derfor er stress et omtalt emne, da flere rammes af dette. Det er dog ikke umuligt at opnå en hverdag med spændende opgaver uden at være belastet og stresset. Det kræver, at du ved, hvordan du kan håndtere hverdagen og optimerer dine arbejdsprocesser samt arbejdsvaner. Måden at gribe det an på, er ikke ved at arbejde længere eller hårdere, men derimod at få et større kendskab til gode redskaber og metoder, som kan skabe overblik og mere overskud i hverdagen.

Her kommer der nogle nogle bud på gode arbejdsvaner:

Prioriter dine arbejdsopgaver efter relevans:

En lang to do liste kan være svær at overskue. Vi er mere effektive i starten af arbejdsdagen, og det kan derfor være en god idé at begynde med at danne dig et overblik over de vigtigste og hurtigste opgaver først. Begynd dagen med disse.

Målrettet fokus:

En måde at øge evnen til at holde fokus, er ved at arbejde selvstændigt uden afbrydelser fra kollegaer, telefon og mails for små perioder. Afbrydelser kan hurtigt føre til, at vi mister koncentrationen. Med denne metode kan man derfor undgå forstyrrelser og arbejde mere fokuseret og få løst opgaver hurtigere.

Undgå overspringshandlinger:

Overspringshandlinger er noget alle kender til. De kan dog fylde for meget i ens arbejde. Derfor er det en god idé at slukke eller sætte lydløs til for unødvendige notifikationer og beskeder, som kan poppe op på elektroniske enheder. På denne måde undgår du at miste koncentration.

Giv dig selv en aktiv pause:

Hvis du har knoklet med en opgave eller siddet fast i længere tid, gør du klogt i at holde en aktiv pause for at få tankerne væk. En kort gå- eller løbetur kan give dig ny energi og overskud til at arbejde videre. Måske du endda kommer på en løsning.

Tag en hjemmearbejdsdag:

Der er flere fordele ved at tage en hjemmearbejdsdag. Hjemme hos dig selv kan du sidde i ro og fred og arbejde fokuseret på dine arbejdsopgaver og endda de mere krævende af slagsen. Herudover kan det give mere fleksibilitet og frihed i forhold til de mange arbejdsopgaver, hvilket også skaber motivation. Dette kan også hænge bedre sammen med familielivet ved, at man kan undgå transporttid frem og tilbage. Det er dog også vigtigt at tage en aktivpause, når man arbejder hjemme.

Ved at benytte værktøjer eller metoder til at effektivisere dine arbejdsvaner på jobbet, kan du også få mere overskud til hverdagen uden for arbejdet. Personlig effektivitet kan give dig mere fokuseret og målrettet arbejdsvaner, skabe større trivsel samt mere tid og overskud til familielivet.