Skip to main content

Husk at drikke vand på arbejde!

Udgivet af
d. 12. marts 2023

Spørger du nogle gange dig selv; ”har jeg overhovedet drukket vand i dag?” eller kender du følelsen af at ’glemme’ at drikke vand på arbejdet? – Så er du langt fra den eneste

Det er vigtigt at drikke vand i løbet af dagen, for at holde koppen hydreret og sikre at kroppens organer fungerer som de skal. Et tilstrækkeligt væskeindtag er essentielt, da vand hjælper med at regulere kropstemperatur, transporterer næringsstoffer og forbedrer fordøjelsen. Hertil kan man forebygge træthed og hovedpine ved at drikke vand. Hvis man mangler væske, vil man kunne føle ubehag – men også blive mindre effektiv på sit arbejde.

Hvor meget vand er det anbefalet at drikke om dagen?

Kroppens væske fordamper og forbruges i løbet af dagen og derfor er det anbefalet at man dagligt drikker 1-1½ liter vand om dagen – det svarer til 6-8 glas vand. Optagelsen af vand er bedst, hvis man fordeler sit vandindtag udover hele sin dag – dette sikrer en god væskebalance.

Selvom de fleste former for væske hjælper på at opretholde en god væskebalance, så er der nogle drikkevarer som man bør undgå og begrænse; fx alkohol, sodavand og andre sukkerholdige drikke. Desuden anbefales det også at man begrænser sit indtag af kaffe og lejlighedsvist erstatter en kop kaffe med et glas vand i stedet. Kort formuleret, så skal væskeindtaget bestå af så meget vand som muligt.

Da de fleste mennesker bruger mange timer om dagen på deres arbejde, er det derfor vigtigt at være opmærksom på, om man indtager nok vand. Man glemmer især at drikke vand, når man har travlt eller hvis det ikke er nemt tilgængeligt. Nogle er de mest sete tegn på væskemangel i kroppen er bl.a.; hovedpine, træthed, manglende koncentration, svimmelhed – og naturligvis TØRST.

Hvis man har tendens til at være dehydreret eller at glemme at drikke vand, kan man med fordel bruge nogle af disse råd og strategier:

  • Drik lige så snart du føler tørst – og sørg for at meste er vand
  • Fordel væskeindtaget over hele dagen, så du løbende er hydreret
  • Hav en drikkeflaske stående ved din arbejdsstation
  • Erstat noget af kaffe med et glas vand
  • Spis masser af frugt og grønt, da disse indeholder væske
  • Husk at få mere vand, når du er fysisk aktiv, eller når det er varmt

Med disse råd og anbefalinger kan du nemt styrke din trivsel, ved holde dig frisk og hydreret på dit arbejde – samtidig med at forebygge de uhensigtsmæssige konsekvenser der er ved væskemangel.