Skip to main content

Få mere energi og gør noget godt for din sundhed

Udgivet af
d. 25. marts 2019

Få mere energi

For mange kræver det overvindelse at lette sig fra sofaen for at komme ned i motionscenteret. En lang arbejdsdag er ofte en undskyldning for, at man ikke har mere energi tilovers til at motionere. Dyrker man regelmæssig motion vil man dog opleve, at man får energi af at bruge energi på at motionere. Den nye energi man får, giver mere overskud i løbet af hele dagen. Når du er fysisk aktiv udløser en række forskellige stoffer såsom serotonin, endorfiner og dopamin en følelse og glæde og velvære. De ting man tidligere ikke har haft overskud til vil efter man begynder at motionere synes meget mere overskuelige, da man ikke har samme sløve og trætte fornemmelse i kroppen. Efter en hård arbejdsdag, kan det være fristende at smide benene op på sofaen som belønning for arbejdsindsatsen, men i virkeligheden vil din krop få en større belønning, hvis den får lov til at bevæge sig.

Motion i fællesskab gavner både den fysiske og mentale sundhed

Det er ikke alle, som ved, at gode relationer og venskaber er faktorer, som har indflydelse på vores sundhed. Ifølge Bente Klarlund, som er professor i medicin og på Rigshospitalet forsker i fysisk aktivitet som sygdomsbehandling, bliver folk med stærke relationer mindre syge end folk, som mangler disse relationer. Det vil sige, at det at være del af nogle fællesskaber ikke blot har indflydelse på dit mentale velvære, men også på din fysiske sundhedstilstand. Risikoen for at blive syg med fx forkølelse eller ved at få en livsstilsygdom falder når man er fysisk aktiv regelmæssigt. Kroppen bliver bl.a. bedre til at optage sukker, stofskiftet bliver styrket, din søvn bliver bedre og du forbedrer din kondition og styrke, som har positiv indflydelse på at mindske risikoen for skader.

Fastholdelse af en god vane

Derudover har folk, som dyrker motion med venner eller som del af et fællesskab eller et hold mindre tendens til at droppe aktiviteten. Årsagen hertil kan være, at man føler sig mere forpligtet, da manglende deltagelse også går ud over de andre i fællesskabet. Endvidere er det for mange motiverende og skaber glæde, at være fælles om en aktivitet. Så det er altid en god ide, at lokke en ven med til den sport man dyrker, eller sammen at finde en ny form for motion, man gerne vil dyrke sammen. Man kan holde hinanden op på den aftale man har og kan være social samtidigt med at man gør noget godt for sin krop og sit sind.

Af Josefine Huusom