Skip to main content

Fysisk aktivitet når man egentlig ikke gider sport

Udgivet af
d. 21. oktober 2019

Der er mange gode undskyldninger for ikke at dyrke motion. Nogle af de populære undskyldninger er, at man ikke har tid eller at man bare ikke gider det. Motivationen mangler og man synes ikke det er sjovt, at dyrke motion. Nu når vi alle ved, at det er sundt at få bevæget sig, kan man så være fysisk aktiv uden at dyrke motion? Svaret er ja!

Få brudt de dårlige inaktive vaner

Mange har en meget inaktiv hverdag, hvor de tager bilen på arbejde, sidder foran skærmen hele dagen og slapper af på sofaen når de kommer hjem, inden de lægger sig til at sove. Lige pludselig går det stærkt og så er der gået mange år med den livsstil. Her er det altså vigtigt, at få lagt nogle vaner om, så man får noget bevægelse ind i hverdagen. For dem der ikke bryder sig om at gå til en sport eller at løbe ture, skal der noget fysisk aktivitet ind i hverdagen, som er mere overskuelig eller ”skjult” end at gå i gang med en planlagt træningstime.

Sportsverdenen er ikke for alle

Det er ikke et krav at trække i træningstøjet for at være fysisk aktiv. Sport er ikke lig fysisk aktivitet. I en sport handler det ofte om konkurrence – om at være den stærkeste eller hurtigste. Ofte følger regelmæssige skader og restriktioner af mad og hvad man laver op til eller efter sporten med. Mange føler sig ikke tilpas i sportsverdenen.

Brug din krop når det er muligt

For at være fysisk aktiv i hverdagen uden at dyrke sport kræver det, at man begynder at bruge sin krop der hvor det er muligt. Det betyder, at man til at starte med skal gennemtænke sin hverdag for at se, hvor kroppen kan gøre arbejdet i stedet for en maskine. Kan du fx gå eller cykle hele eller noget af vejen til arbejde? Kan du gå hen til en kollega når du har en besked i stedet for at sende en mail?

Hvad kan man gøre for at være mere aktiv i hverdagen?

Kan du tage trappen i stedet for elevatoren? Kan du rejse dig op fra kontorstolen og strække dig nogle gange i løbet af arbejdsdagen? Kan du gå eller cykle når du skal ned og handle, hente børn eller besøge venner? Kan du skrue en halv time ned for tv-tiden for at gå en tur? Kan du selv gøre rent i stedet for rengøringskonen? Kan du lave lidt havearbejde, som du har haft på -to-do-listen i et halvt år? Kan du lave mad fra bunden i stedet for at varme en færdigret i mikroovnen? Kan du lege med dine børn i haven i stedet for at kigge på? Ved at undersøge alle hverdagsrutinerne og justere dem lidt, kan man hurtigt få sneget meget mere bevægelse ind i løbet af dagen, uden at det egentlig gør den store forskel på din dag. På den måde får man hurtigt nogle sundere vaner og mere fysisk aktivitet ind i hverdagen uden at man behøver tage kondiskoene på.

Af Josefine Huusom