Skip to main content

NEAT

Udgivet af
d. 8. juni 2022

Vidste du at du forbrænder kalorier mens du taler?

Vi forbrænder dagligt kalorier i forbindelse med de aktiviteter/handlinger vi udfører. Det er videnskabeligt bevist at mennesker som generelt er aktive i deres hverdag, forbrænder flere kalorier, er i bedre form og sjældnere er overvægtige.

Derfor kan der være store fordele i at oparbejde nogle vaner som giver ekstra aktivitet (og derved øger kalorieforbrændingen), helt ”gratis”, uden at det kræver en ekstra tur i motionscenteret.

N E A T er en forkortelse for Non Exercise Activity Thermogenesis og dækker over al den bevægelse du foretager dig over en dag, som ikke er reel træning/sport. Udover N E A T består vores energiforbrug af:

  • Vores basalstofskifte (hvilestofskifte), den energi som kroppen bruger på at holde dig i live.
  • Termisk effekt, den energi kroppen bruger på at fordøje og nedbryde den mad og drikke vi indtager.
  • Energiforbrænding under sport og træning

Resten af den energi vi forbrænder over en dag er N E A T og består af ca. 20% af det samlede energiforbrug.  Derfor er N E A T er i høj grad påvirket af vores daglige vaner. Jo mere bevægelse/aktivitet der indgår i vores hverdag, jo flere kalorier forbrænder vi over en dag.

Eksempelvis forbrænder man 2,5 gange så mange kalorier ved at gå, fremfor at sidde ned. Og hvis man tager trapperne fremfor at stå (i en elevator) forbrænder man 10 gange så mange kcal!

Du kan derfor overveje om du kan lave nogle små udskiftninger i løbet af din dag, eksempelvis:

  • Tage trapperne i stedet for elevatoren
  • Stå op og arbejde i en time om dagen ved skrivebordet i stedet for at sidde ned (f.eks. 30 min. inden frokost og 30. min efter)
  • Stå af bussen et stoppested tidligere end du ellers skal af eller gå til toget/metroen i stedet for at tage bussen derhen
  • Går ned for at handle (og bærer poserne hjem – crossfit), i stedet for at tage bilen
  • Tage cyklen på arbejde 1 dag om ugen i stedet for at tage bil eller offentlig transport
  • Gå en lille tur efter aftensmaden, måske blot 10-15 min, i stedet for at sætte dig foran en skærm

Ved at lave nogle bittesmå nye vaner, kan vi altså hen over en uge forbrænde en hel del ekstra kalorier, som ikke kræver en time på løbebåndet og evt. ekstra tid væk fra familien. Set henover et år, kan dette være en rigtig god hjælp til et vægttab og i særdeleshed til også at holde vægttabet efterfølgende, pga. nye mere aktive vaner. God fornøjelse.