5 sundhedsmyter på arbejdspladsen
På arbejdspladsen findes der mange sundhedsmyter, som kan have en stor indvirkning på sundheden og trivslen hos medarbejderne. Det er derfor vigtigt at være orienteret og kunne skelne mellem, hvad der er fakta og myter, da de kan have indflydelse på de sunde valg der træffes hos medarbejdere. I dette indlæg fokuseres der på nogle udbredte sundhedsmyter, som forekommer på arbejdspladsen, der bl.a. vedrører kost og motion, sund virksomhed og fysisk arbejdsmiljø.
Kost og motion
En udbredt og velkendt sundhedsmyte er, at sund mad er for dyrt og kan være en hindring for mange, som ellers har et ønske om at leve sundere. Det kan resultere i, at medarbejdere oftere vælger at spise usundt på arbejdet, hvilket har en negativ påvirkning på deres sundhed. Der findes dog mange sundere valg, som medarbejdere kan foretage. Her kan virksomheden også gå forrest og tilbyde sundere alternativer af mad gennem kantinen.
En anden ofte udbredt sundhedsmyte er, at der ikke er tid til motion i løbet af arbejdsdagen. Der er dog flere og flere virksomheder, som peger på det modsatte ved at investere i firma fitness til medarbejderne. Herudover benytter medarbejdere sig også af aktive pauser såsom walk and talk.
Det er sundt at spise færre måltider og man taber sig
Mange vælger at springe et måltid over, hvilket oftest er morgenmaden, da de ønsker at spise færre måltider og derved tabe sig. Problemet er, at det kan have en negativ effekt og føre til overspisning, og derfor højere indtag af kalorier på de færre tidspunkter man spiser på. Det er sundere for medarbejdere at spise mindre portioner men flere gange og dermed opretholde en stabil blodsukkerbalance.
Sund virksomhed
En anden sundhedsmyte på arbejdsplads er, at arbejde er sundt, og jo mere jo bedre. Dette kan i mange tilfælde føre til stress, som har en negativ påvirkning på vores fysiske og mentale sundhed. Det kan føre til længere sygefravær. Derfor er det en god idé at give fleksible arbejdstider, som også kan give en bedre work life balance.
Fysisk arbejdsmiljø
En anden sundhedsmyte på arbejdspladsen er, at det er en luksus og ikke en nødvendighed at have et ergonomisk kontor. Fakta er dog, at et godt arbejdsmiljø med en ergonomisk gennemgang reducerer forekomsten af belastet arbejdsstillinger. En investering i et ergonomisk arbejdsmiljø kan derfor reducere risikoen for belastningsskader. Herudover kan et sundhedstiltag som træningsøvelser i arbejdstiden også forbedre den generelle velvære for medarbejderen.
Sundhedsmyter på arbejdspladsen kan altså føre til fejlinformation og skade sundheden og trivslen blandt medarbejdere. Det er essentielt for medarbejderne og virksomheden at kunne skelne mellem fakta og myter. Det er også vigtigt at skabe og dyrke en sund virksomhedskultur, hvor der fokuseres på sundhed og trivsel.