Skip to main content

Tjekliste: Sundhed på arbejdspladsen

Udgivet af
d. 13. juni 2019

Stillesiddende og ensidigt arbejde, usund frokost og forkert indstillede kontorstole og skriveborde kan have negativ indflydelse på dit velbefindende og din produktivitet på arbejdet. Vi har prøvet, at sammenfatte nogle punkter, der er nemme at rette op på, for at få mere sundhed ind på din arbejdsplads. Du kan gennemgå vores tjekliste og overveje hvilke af disse punkter, der kan forbedres på din arbejdsplads.

Ved skrivebordet:

Din stol: Det er vigtigt, at din stol er indstillet ergonomisk korrekt, så den er tilpasset din størrelse og kan aflaste din ryg.
Skrivebordet: Et hæve-sænke-bord er en god ide, da du på den måde kan skifte mellem at sidde ned og stå op og arbejde.
Computer: Indstil skærmen, så lyset ikke reflekterer på skærmen på en forstyrrende måde. Brug en ergonomisk computermus og sørg for, at tastaturet ligger med en passende afstand til dig.

Mad:

Morgenmad: Sørg for at få morgenmad hver dag. Det giver dig en god start på dagen og giver dig energi til formiddagsarbejdet.
Vand: Husk at drik rigeligt med vand. Drop sukkerholdig drikkelse – det er overflødige kalorier, der ikke mætter.
Frokost: Gå fx efter grøntsagerne og fuldkornsprodukterne i kantinen og styr udenom færdigprodukterne, den fede sovs og de ekstra pommes frites. Eller medbring din egen sunde madpakke.
Snacks: Hvis du har brug for nogle mellemmåltider, så spis et stykke frugt, nogle bær eller nogle nødder, for at få lidt ekstra energi.

Pauser:

Åndedræt: Brug et minut på at fokusere på et dybt og roligt åndedræt.
Bevægelse: Kom op af din kontorstol flere gange om dagen! Stræk dig, lav nogle korte øvelser som fx at køre skuldrene rundt nogle gange, gå en tur rundt om bygningen eller gå ud i kantinen og hent noget vand. Det øger din koncentration lige at give hjernen en kort pause og få lidt bevægelse.
Træning: Hvis du har en lidt længere pause, kan du nå at løbe en tur eller tage 30 minutter i motionsrummet. På den måde får du plads til motion i løbet af dagen, selvom du har travlt efter arbejdet. Hvis du ikke har nok tid til træning der kræver omklædning og et bad, så gå en rask tur sammen med en kollega.
Vinduet: Luft ud i løbet af dagen og få noget frisk luft ind.
Trapperne: Drop elevatoren og tag altid trapperne. Brug dem også når du går en tur i bygningen for at få en lille pause.

Af Josefine Huusom