Skip to main content

Sundhedsmyter #4

Udgivet af
d. 27. maj 2019

Der bliver forsket meget i sundhed og vi bliver klogere og klogere på området. Og den viden bliver vi bombarderet med i vores hverdag. Man kan næsten ikke undgå at falde over noget der har med sundhed at gøre på de sociale medier, i nyhederne, i magasiner og i samtaler med venner og bekendte. Det kan være svært at sortere i al den information vi får og svært at skelne mellem sandt og falsk. For at aflive eller bekræfte nogle af disse sundhedsmyter, har vi søgt inspiration i bogen ”100 myter om motion og vægttab” af Bente Klarlund Pedersen og Morten Zacho.

Kvinders muskler er svagere end mænds muskler?

Generelt er mænd stærkere end kvinder. Men skyldes det, at kvindernes muskler er svagere end mænds? Nej, det gør det ikke. Mænd og kvinders muskler er isoleret set ens. Årsagen til, at mænd er stærkere end kvinder er, at selv veltrænede kvinder har en højere fedtprocent og en mindre andel af muskler end mænd har. Muskelmassen er dog fordelt forskelligt på de to køn. Mænd har en større andel muskler i overkroppen end kvinder har, så derfor vil mænd især være stærkere i overkroppen.

Alle kalorier er ens?

For at være i energibalance skal vi indtage lige så mange kalorier som kroppen forbrænder. Så er spørgsmålet, om det er ligegyldigt, om kalorien kommer fra en vingummi, et stykke kød eller en grøntsag? For at gøre det simpelt at forstå for de fleste, forklarer man vægttab og vægtvedligeholdelse mm. ofte med at indtag af energi og hvor meget energi kroppen forbrænder. Hvis man dykker dybere ned i emnet bliver det dog hurtigt en smule mere indviklet. Det er sådan, at vi ikke optager alle næringsstoffer på samme måde. Nogle af dem, fx kostfibre som vi får i fx grove fuldkornsprodukter, fiser relativt ufordøjet igennem systemet. Simple kulhydrater har kroppen nemt ved at optage. Protein bliver som regel fuld omsat, men det kræver ca 30 % af den energi vi optager fra proteinet for at få det omsat. Det vil sige, at en kalorie i en fødevare ikke bare er en kalorie. For alt efter om kalorien kommer fra protein, kulhydrat, fedt eller alkohol optager kroppen det på forskellig vis. Derudover påvirker de forskellige fødevarer vores mæthedsfornemmelse på forskellig vis.

Tunge knogler er skyld i overvægt?

Vi kan ikke give vores knoglerne skyld i, at der står et lidt for højt tal på vægten. Knogler udgør cirka 15 % af vores kropsvægt. Og overvægtiges knogler vejer mere end normalvægtiges. Men det er ikke knoglerne der er skyld i overvægten. Jo mere man vejer, jo højere bliver knogletætheden og tykkelsen på knoglerne, da de skal bære mere vægt. Men det er trods alt vægten der er årsag, til at knoglerne vejer mere og ikke knoglerne der er årsag til, at man bliver overvægtig.

3 uger i sengen gør dig 30 år ældre?

I en gammel undersøgelse, hvor raske mænd skulle være sengeliggende i 3 uger, fandt man frem til, at de rent faktisk var det der svarede til 30 år ældre, hvis man kiggede på deres fysiske form. Når man er sengeliggende eller blot meget fysisk inaktiv mister man muskelmasse og knogletætheden falder, da kroppen ikke bliver brugt i høj nok grad. Desværre bliver muskler nedbrudt langt hurtigere end de bliver genopbygget. Det tager 10 gange så lang tid at genvinde muskelstyrke, som at tabe muskelstyrken. Det er derfor en god ide at vedligeholde træningen.

Af Josefine Huusom