Skip to main content

Sundhedsmyter #3

Udgivet af
d. 14. maj 2019

I denne artikel kommer vi ind på om det er sandt, at man ikke skal spise inden sengetid, hvis man vil tabe sig, samt om motion har indflydelse på sædkvaliteten. Derudover kan du finde svar på om overvægtige tager hurtigere på, fordi de har lavt stofskifte og om det er en god ide at skifte løbesko ud hvert halve år.

Måltider inden sengetid feder?

Vores forbrænding er lavest når vi sover om natten. Det får folk til at tro, at man tager mere på, hvis man spiser aftensmad lige inden sengetid end hvis man spiser det tidligere på dagen. Men for at tage på kræver det, at du indtager mere end du forbrænder. Og så er det ligegyldigt om du indtager det om morgenen eller aftenen. Det handler om det samlede kalorieindtag og det samlede energiforbrug i løbet af dagen. Det vil sige, at du ikke bliver tykkere af at spise inden sengetid – medmindre det selvfølgelig er et ekstra måltid, du spiser udover dit almindelige indtag af mad og du på den måde får flere kalorier ind end kroppen har brug for.

Sædkvaliteten kan trænes bedre?

Miljøfaktorer har indflydelse på mænds sædkvalitet. Formentlig kan disse miljøfaktorer påvirke mænds sædkvalitet allerede inden de bliver født. Der er dog også faktorer, der påvirker sædkvaliteten, som vi selv kan have indflydelse på. Der findes studier, der viser, at mænd, som bruger meget tid foran tv-skærmen har dårligere sædkvalitet end mænd, der ikke ser tv. Derudover ses det også, at mænd der er moderat til hårdt fysisk aktive har bedre sædkvalitet end mænd der er meget inaktive. Til gengæld er der også undersøgelser der viser, at mænd, der dyrker langdistanceelitesport har risiko for nedsat sædkvalitet. Det vil sige, at der i forhold til motion og sædkvalitet er en U-formet kurve. Så både for meget og for lidt motion er dårligt for sædkvaliteten. Samlet set forbedres sædkvaliteten af motion, så længe det ikke er i den ekstreme ende.

Overvægtige har et lavt stofskifte?

Ofte tror overvægtige, at årsagen til deres overvægt må være et lavt stofskifte, der er skyld i, at de tager hurtigere på end andre. Men faktisk er det meget sjældent at dette er tilfældet. Faktisk stiger hvilestofskiftet ved forøget vægt, hvilket vil sige, at jo mere man vejer, jo mere forbrænder man i hviletilstand. Så som regel har overvægtige et højere stofskifte end normalvægtige, men selvfølgelig er det muligt at have et lavt stofskifte, selvom man er overvægtig.

Løbesko skal skiftes hvert halve år?

Der findes ingen regel for, hvornår løbeskoen skal skiftes ud med en ny. Det er den sunde fornuft, som må afgøre hvornår det er tid til at investere i en ny løbesko. Alt afhængigt af hvor langt og hvor ofte man løber, hvilket terræn man løber i, hvor meget man vejer, hvilken løbestil man har og hvor god løbeskoens kvalitet er, bliver skoen slidt mere eller mindre hurtigt.
Disse myter og mange flere finder du i Bente Klarlund Pedersen og Morten Zacho´s bog ”100 myter om motion og vægttab”.

Af Josefine Huusom