Skip to main content

Sådan overvinder du smerter i lænd og nakke

Udgivet af
d. 15. juni 2022
health group medarbejder

Når du skal overvinde dine smerter, vil du skulle overveje, hvordan smerterne opstod. Kom de pludseligt efter en skade eller har smerterne været tiltagende over længere tid? Stråler smerterne ud i ben eller arme? 

Smerter i lænd og nakke er noget alle mennesker vil opleve i løbet af deres liv. Smerterne er dermed en normal del af ens liv. Det gode ved smerter i lænd og nakke er at de sjældent er alvorlige og at du derfor selv ville kunne overvinde smerterne. 

Smerter i lænd og nakke kan være en rigtig ubehagelig oplevelse

Smerterne kan begrænse meget i ens hverdag. Alt efter hvordan smerterne opstod skal du handle forskelligt. Når smerterne i lænd og nakke opstår pludseligt og ikke kommer på baggrund af en alvorlig skade, er det bedste du selv kan gøre, er at gradvist begynde at bruge kroppen igen. Altså at du stille og roligt vender tilbage til de aktiviteter du gjorde før smertens indtagen. Det kan derfor være en god ide at midlertidigt skrue ned for hverdagens aktiviteter, men ikke helt at stoppe dem. Eventuelt kan man tage milde smertestillende medicin i starten, men smertestillende medicin har en begrænset virkning over længere tid og derfor er det den gradvise aktivitet som er vigtigst. 

Smerter i lænd og nakke: mange faktorer spiller ind

Smerter i lænd og nakke som har været tiltagende over længere tid, er en anden situation. Her har smerterne i lænd og nakke mindre at gøre med en faktisk skade og mere med kroppen som helhed. Smerter er generelt er en kompleks situation, hvor mange forskellige faktorer kan spille en rolle i oplevelsen af smerter. De mest hyppige faktorer som påvirker vores oplevelse af smerter, er stress, søvn eller inaktivitet. Det kan derfor altid være en god ide at overveje, om der er flere stressende elementer i din hverdag end normalt. Det samme gælder søvn, hvor man kan overveje om ens døgnrytme og generelle søvnkvalitet er påvirket. Det kan også være, at smerterne i lænd og nakke er kommet af dårligt ergonomi, og derfor ville det være en god idé at gennemgå f.eks. din arbejdsstation, så den fremgår ergonomisk korrekt. 

Stress og søvn kan være svært at ændre på, men med regelmæssig aktivitet, både på arbejdspladsen og i fritiden, kan gøre at kroppen kan håndtere mere, før smerterne indtræder. Når smerterne i lænd og nakke er tiltagende, så kan få specifikke øvelser også gøre en stor forskel, ved at give den regelmæssige aktivitet som vores krop har brug for. Men det klart vigtigste er at de aktiviteter man bruger sin tid på, er meningsfulde for dig. Intensiteten i aktiviteterne har ikke den store betydning når du skal overvinde dine smerter i lænd og nakke.