Skip to main content

Rygestop: Det er aldrig for sent

Udgivet af
d. 7. marts 2024
Rygestop er aldrig for sent

Det kommer næppe som nogen overraskelse, men rygning er meget usundt! Faktisk er rygning den enkeltstående faktor, som har den absolut største negative indflydelse på helbredet for danskerne.

Risikofaktorer ved rygning

Rygning øger risikoen for en lang række sygdomme, herunder KOL, kræft og hjerte-karsygdomme. Desuden øger tobaksrygning risikoen for angst og depression, og hvert år dør over 13.000 danskere for tidligt grundet rygning.

Rygestop er aldrig for sent

Men hvad sker der så, hvis man stopper med at ryge? Og hvor lang tid skal der til, før risikoen er mindsket – og bliver den nogensinde mindsket?

Det er selvfølgelig aldrig for sent at stoppe – uanset hvor meget og hvor længe man har røget, er der store sundhedsmæssige gevinster at hente ved at kvitte cigaretterne. Din kondition stiger, blodet løber mere frit, og risikoen for førnævnte sygdomme falder.

Kræftens bekæmpelse har lavet følgende oversigt over de fysiske gevinster, der kan opleves efter rygestop:

Tid efter rygestopFysisk gevinst
20 minutterBlodtryk og puls falder
12 timerIndhold af kulilte i blodet normaliseres
2-12 uger

Kredsløb og lungefunktion forbedres

1-9 månederMindre åndenød og hoste
1 årRisikoen for blodpropper i hjertet er halveret
5-15 årRisikoen for slagtilfælde er faldet, så den er den samme som hos personer, der aldrig har røget
10 årRisikoen for lungekræft er halveret. Der er også mindre risiko for at få kræft i mundhulen, halsen, spiserøret, blæren, livmoderhalsen og bugspytkirtlen
15 årRisikoen for blodpropper i hjertet er faldet, så den er den samme som for personer, der aldrig har røget
Kilde: https://www.cancer.dk/forebyg-kraeft/tobak-og-nikotin/rygestop-og-nikotinstop/fysiske-gevinster-roegfri/

Der er altså mange gode effekter at hente ved at stoppe med at ryge, uanset hvornår man skodder den sidste cigaret. Desuden oplever flere, at mad smager bedre, lugtesansen forbedres, der er mindre hoste, bedre søvn og meget meget mere.

Et nyere studie viser ligeledes at risikoen for følgesygdomme grundet tobaksrygning falder markant efter en lang årrække, og at risikofaktorerne næsten kan forsvinde helt.

Studiet sammenligner aktive rygere med personer, der er stoppet med at ryge for 10+ år siden. Her viser studiet, at risikoen for at dø af hjerte- og karsygdom var faldet med 64 procent, risikoen for kræft var faldet med 53 procent, og risikoen for at dø af luftvejssygdomme var faldet med 57 procent sammenlignet med de aktive rygere.

Varm op til rygestop

Overvejer man at stoppe med at ryge, kan det være en god ide at forsøge at forberede sig. I den forbindelse kan man finde meget brugbar information hos Kræftens Bekæmpelse, eller kontakte Stoplinien. En måde at styrke beslutningen om et rygestop kan være ved at sætte sig en fast stopdato.

Dette kunne for eksempel være i forbindelse med et sundhedstjek hos Health Group, et sundhedstjek som dette kan blandt andet indeholde en måling af din nuværende lungefunktion, og du kan få råd og vejledning til at fastholde dit rygestop.