Skip to main content

Nytårsforsæt, du rent faktisk kan holde

Udgivet af
d. 2. januar 2020

Hvordan overholder man sine nytårsforsæt?

Så er vi kommet ind i det nye år og har som altid en masse gode nytårsforsæt vi er topmotiveret for at holde. Det drejer sig som regel om at tabe sig, spise sundt, komme i topform, stoppe med at ryge og drikke mindre alkohol – ligesom sidste år og året inden da. Det kan godt være, at det ikke lykkedes at komme i mål med dine forsæt de foregående år, men du har en forventning om at det altså sker i år. For rent faktisk endelig at leve efter dine nytårsforsæt burde du måske omformulere dem, så de er mere realistiske og du ikke mister motivationen inden foråret.

Drop forbud i dit nytårsforsæt

Har du prøvet at aftale med dig selv, at droppe sukker helt og spise sundt, uden at kunne overholde det? Forbud er svære at arbejde med, da det altid vil være fristende at få det der er forbudt og man meget hurtigt oplever et nederlag, så snart man ikke kunne holde sig væk fra det forbudte. Prøv i stedet at prioriter, hvornår du helst vil nyde slik eller et styk kage. Hvis det fx er i weekenden, så køb først ind til det om fredagen og køb kun den mængde du gerne vil spise. Så er du fri for at det ligger i skabet og frister hele ugen eller fri for at overspise uden rent faktisk at nyde det.

Lav realistiske mål, som er overkommelige

Forsæt som ”Jeg skal løbe 5 km hver anden dag” er også meget svære at holde. Så snart det ikke kan lade sig gøre tidsmæssigt eller du ikke kommer ud pga dårligt vejr eller manglende motivation oplever du igen et nederlag. Så snart man oplever et nederlag går der ofte ikke lang tid inden motivationen daler og man dropper det helt. Her giver det mere mening at have et forsæt om at komme ud mindst 2 gange om ugen i løbetøj. Hvis det ikke bliver til en løbetur, bliver det i det mindste til en gåtur, hvilket er langt bedre end ingenting. Derudover vil du altid føle dig godt tilpas efter at have været ude i den friske luft. Som regel vil de fleste faktisk opleve, at turen bliver til en løbetur, fordi det der er sværest faktisk er at komme i løbetøjet og komme ud af døren. Når det først er klaret kan man lige så godt løbe lidt.

Fokus på fysisk form frem for tal på vægten

Et andet populært nytårsforsæt er at tabe X antal kilo i det nye år. Men hvad så når de 5 kg er tabt? Vil du så tabe de næste 5 kg? Og hvad hvis der så lige pludselig kommer et par ekstra kg på igen? Bliver du nogensinde tilfreds? Et bedre forsæt, som vil skabe langt mindre frustration, er at komme i bedre fysisk form inden sommerferien. Begynd at løb, tag cyklen til arbejde eller find et hold i fitnesscenteret, som du synes er sjovt. Så kommer en omfordeling af vægten, et bedre selvværd og mere overskud i hverdagen automatisk.

Vurder dine nytårsforsæt og gør dem realistiske

Jeg vil anbefale, at du tager et kig på dine nytårsforsæt og overvejer, om det giver mening for dig at omformulere dem på en måde, så de bliver mere realistiske og du ikke oplever et nederlag så snart du fik spist slik eller ikke lige kom afsted på løbeturen.

Overvej alternative nytårsforsæt for en bedre hverdag

Derudover kan du overveje, om der udover de klassiske nytårsforsætter også er nogle alternative forsætter, som kan gøre dit år endnu bedre. Det kan fx være små påmindelser til en hverdag om mere ro og tid til det der gør dig glad. Tag dig fx tid til 10 minutter hver dag, hvor du kan sidde i ro og tænke over de positive ting der er sket i løbet af dagen og drik en god kop te imens.

Kom i gang med de små justeringer i hverdagen og hav et fantastisk år!

Af Josefine Huusom