Skip to main content

Nudging – et puf i den rigtige retning

Udgivet af
d. 1. marts 2019

Vores krop er skabt til bevægelse. Det får den desværre som regel ikke lov til i tilstrækkelig grad – især ikke hvis man arbejder stillesiddende som fx på kontor. På sigt skaber det gener såsom muskel- og ledsmerter, spændinger, hovedpine og mindre overskud. I kombination med en usund livsstil ender dette ofte med at kiloene sniger sig på.

Det sunde valg skal være det lette valg

Mange har svært ved at gøre noget ved det inden skaden er sket. På trods af dårlig samvittighed sker der ikke så meget. Nudging kan hjælpe med at give et puf i den rigtige retning. Nudging er et nyere begreb, der betegner metoder, der ofte ubevidst hjælper forbrugeren med at vælge en sundere vej. Ved nudging tages der udgangspunkt i menneskets psykologi og vaner. En pointe ved nudging er, at det sunde valg også skal være det lette valg.Det er oplagt, at anvende nudgingmetoder på arbejdspladsen, for at hjælpe medarbejderne med at få rørt sig lidt mere. Ofte kan små stræk og bevægelser gøre en positiv forskel for medarbejderne, idet det hjælper på koncentrationen og på eventuelle smerter.

Synlighed af mad og drikke på kontoret

Vi ved, at synligheden af mad og drikke har indflydelse på hvor meget vi spiser og drikker. En måde at nudge på er, at stille nogle fyldte, gennemsigtige vandkander på borde, hvor flest mulige kan se dem. Synligheden af vandet vil få medarbejderne til at drikke mere, hvilket er godt, for de fleste får som regel ikke taget nok væske til sig i løbet af dagen. Derudover får man rejst sig fra kontorstolen uden at tænke over det. Det samme kan man gøre med frugt og grønt.

Plakater i pauserum

En anden måde at få løsnet op i kroppen på er at strække ud i løbet af dagen. For at opfordre folk til at strække ud kan man fx hænge farverige plakater op, som viser nogle strækøvelser. For langt de fleste vil dette dog føles unaturligt at gøre i et åbent kontorlandskab. Derfor giver det mening, at hænge disse plakater op, hvor det er mere realistisk, at medarbejderne får gjort det. Det kan fx være på badeværelset, i printerrum eller the-køkkenet.

Vælg trappen frem for elevator

At tage elevatoren er for mange en dårlig vane. Hvis man i stedet begyndte altid at tage trappen på arbejdet, ville man få en del mere bevægelse ind i arbejdsdagen. Ved eksempelvis at klistre store grønne pile på gulvet, som viser vej til trappen, kan man nudge folk til at tage trappen frem for elevatoren.
Små tiltag som disse kan give et puf i retning mod en sundere hverdag på arbejdspladsen.

Af Josefine Huusom