Skip to main content

Mødelokalet bliver brugt til mindfulness: Fokus på nuet skal mindske arbejdsulykker

Udgivet af
d. 2. juni 2020

Hos produktionsvirksomheden Gyproc i Kalundborg bruger de mindfulness i håb om at forebygge arbejdsulykker.

– Så må I gerne lige lægge hånden på maven og lige stå lidt og mærke efter i kroppen.

Blid musik strømmer ud af en højtaler i mødelokalet. Belysningen er dæmpet, og nogle stearinlignende LED-lys står på bordet og glimter.

Stolene er rykket væk fra det store mødebord i midten af rummet. Rundt om bordet står de 12-15 medarbejdere – nogle i arbejdstøj og nogle i deres almindelige kontortøj.

Det er en mindfulnessinstruktør, der leder mødet denne morgen for medarbejderne på produktionsvirksomheden Gyproc i Kalundborg. Men fokus er hverken på produktivitet eller effektivitet.

– Det gælder ikke om at komme hurtigt frem til A eller B. Det gælder om at være bevidst om det der er lige nu og her. Vi skal have fokus på den arbejdsopgave, således at vi ikke overser nogle risici og kommer til skade, siger Finn Stokholm, der er fabrikschef hos Gyproc.

God forretning at investere i sikkerhed

Temaet er sikkerhed i hverdagen. Det handler ifølge Gyproc om at mærke efter og være i nuet.

Med arme og ben i langsomme bevægelser til den blide musik er de 150 medarbejdere på Gyproc på vej til en sikrere hverdag på arbejdet, mener den verdensomspændende fabrik. De bruger metoden for de i alt 170.000 medarbejdere verden over.

– Det handler om, man er tilstede i nuet. Det vil sige, at man anerkender, at man er her nu, og man ikke har fokus på, hvad der er sket for lang tid siden, siger Finn Stokholm.

Skal arbejde med menneskerne

Det er 691 dage siden, nogen er kommet til skade på Gyproc, viser deres egen tæller. Og fokus er på at få det tal endnu højere op. Men det kræver nytænkning, hvis man spørger fabrikschefen.

– Hvis man skal flytte noget adfærd, så bliver vi nødt til at arbejde med vores medarbejdere. Vi kan ikke kapsle os ind i sikkerhedsbarrierer og personlige værnemidler og tro, at det er nok. Vi skal arbejde meget mere med vores mennesker, altså med vores kollegers adfærd i hverdagen, for det er den eneste måde, vi sikrer, at ingen medarbejdere på Gyproc kommer til skade, siger Finn Stokholm.

Hverken hos Arbejdstilsynet eller hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har man undersøgelser eller forskning der direkte påviser, at mindfulness virker forebyggende og sikkerhedsskabende.

Men hos Gyproc tror de på, at mindfulness med de rolige bevægelser uden produktiviteten i fokus er godt givet ud.

–  Det er en god forretning at investere i sikkerhed. Så får vi glade medarbejdere, og vi får øget vores produktivitet, så det er en rigtig god investering, siger Finn Stokholm.

Link til artiklen