Skip to main content

Livsstil er mere afgørende for levealderen end nedslidning

Udgivet af
d. 28. august 2020

Tidlig pension skal rette op på ulig levetid, mener regeringen. Men det er rygning og alkohol, der primært er problemerne, viser dansk forskning.

Skal faglærte have tidligere pension, fordi de lever kortere?

Regeringen har et argument, som går igen, når den skal begrunde sit forslag om tidlig pension, nemlig at det er uretfærdigt, at faglærte og ufaglærte i dag lever kortere end folk med længere uddannelser. Som statsminister Mette Frederiksen sagde i sidste uge:

»Kortere levealder betyder færre år på pension. Den uretfærdighed er vi med det her i gang med at rette op på.«

Faglærtes kortere levealder kan skyldes dårligere livsstil

Dansk forskning viser imidlertid, at den ulighed primært skyldes livsstil – og altså i mindre grad nedslidning og hårdt arbejde.

.eks. er det blevet påvist af Knud Juel, professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed på SDU, at 60-70 pct. af forskellen i levealderen mellem de kortest og længst uddannede skyldes rygning og alkohol.

»Uligheden kan i altovervejende grad forklares med det,« fastslår han og understreger, at arbejdsforhold kan forklare en mindre del, men det samme kan gener eller overvægt:

»Der kan være gode grunde til at lave tidlig pension for nedslidte. Man skal bare lade være med at koble det til levealder, for så får argumenterne svært ved at nå hinanden. Når rygere f.eks. lever 10 år kortere, skal de så kunne gå fra 10 år før for at få samme tid på pension?«

Morten Grønbæk, direktør i Statens Institut for Folkesundhed, konstaterer, at »det også kan betyde noget at have et hårdt, ensidigt, tungt arbejde«:

»Men den væsentligste årsag til kortere levealder er livsstilen.«

Individuel vurdering af seniorpension

Venstre afviser en tidlig pension og vil hellere give flere adgang til seniorpension, hvor folk i dag skal vurderes individuelt, om deres arbejdsevne er mindre end 15 timer.

»Man kan ikke bare bruge levealderen, sådan som regeringen gør. Ens levealder kan selvfølgelig hænge sammen med ens arbejde – men man kan ikke se bort fra folks levevis,« siger finansordfører Troels Lund Poulsen (V).

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard påpeger, at selv når der tages højde for rygning og alkohol, så er der fortsat en forskel i levetiden mellem folk med korte og lange uddannelser:

Livsstil har selvfølgelig en betydning for ens levealder. Men vi kan også se, at det stadig er bestemt af din klasse – for nu at bruge et ord, vi alle forstår. Det er et strukturelt problem – og ikke bare et spørgsmål om, at folk selv er skyld i det.

Kilde