Skip to main content

Hvordan gåture i arbejdstiden forbedrer trivslen

Udgivet af
d. 5. marts 2023

Trivsel og sundhed på arbejdspladsen er vigtigere end nogensinde før. I de sidste 50 år er arbejdstiden blevet effektiviseret markant, hvor vi har fået teknologi, der effektiviserer vores arbejdsprocesser, hvilket mindsker tiden brugt på omstændige processer. Vi kan f.eks. skrive en email, som ved et enkelt tryk på en knap, er fremme hos modtageren med det samme og klar til læsning. Det havde postbuddet ikke kunne klare hurtigere. Ideen har i begyndelsens tid været at teknologien skulle sætte os fri, og give os tid til det der er vigtigt – desværre har ideen på mange punkter haft den modsatte effekt.

Skal vi finde tilbage på sporet, er vi nødt til at finde de ”ligegyldige” opgaver, som giver mening for vores trivsel på arbejde og som kan løfte den generelle sundhed på arbejdspladsen. Gåture i arbejdstiden er et rigtig godt bud på dette. Gåture i arbejdstiden skaber mulighed for at sætte tempoet ned og give os tid til at tænke dybere og mere grundigt. Det løfter humøret og styrker vores evne til at tage gode beslutninger.

Hvordan kan du implementere gåture i arbejdstiden?

Her er Health Groups forslag til implementering af gåture med fokus på højere trivsel på arbejdspladsen:

Korte gåture

Nyere forskning viser at et voksent menneske skal bevæge sig 8.000-10.000 skridt pr. dag. Arbejder du på en stor arbejdsplads kan du vælge en gåtur til kaffemaskinen længst væk eller booke et mødelokale i den anden ende af bygningen. Arbejder du på en lille arbejdsplads, kan du planlægge et par daglige gåture rundt om bygningen. Taler du meget i telefon kan du gå rundt mens du taler. Alt afhængig af størrelsen på din arbejdsplads kan denne ændring betyde 1000-5000 skridt pr. dag.

Gå-møde

Gå-møder er et hit i flere virksomheder. Antal deltagere og mødets længde er med til at afgøre hvor langt I skal gå. Ligeledes kan vigtigheden af mødet have påvirkning af mødet. Tag remedier med til at notere vigtige punkter eller brug diktafons-funktionen i din telefon til at optage. Ved daglig brug af gå-møder får I bevæget jer lidt i den friske luft og kommer tilbage med mere energi end hvis I havde siddet på hver side af et bord i den tid. Man kan forventeligt gå 4000-6000 skridt pr. time.

Frokostgåtur:

Brug første halvdel af din frokostpause på, at få noget mad og afslut din pause med en gåtur. Det er et rart afbræk at komme lidt væk fra arbejdspladsen og det giver energi at få lidt frisk luft. Hiv nogle af dine kollegaer med ud til gåturen. På den måde kan du skabe nogle gode sociale relationer til kollegaerne. Hvis I gør det til en fast aftale, er det nemmere at holde hinanden op på det.