Skip to main content

Husk at holde pauser på jobbet

Udgivet af
d. 14. marts 2023
hg-forside-mental-sundhed

At holde pauser på arbejde er vigtigt for både den fysiske og mentale sundhed. Langvarigt arbejde uden pauser kan føre til træthed, stress og øget risiko for skader. Pauser giver også hjernen mulighed for at slappe af og regenerere, hvilket kan øge produktiviteten.

Pauser i arbejdstiden kan være både fysiske og mentale. Et japansk studie har undersøgt hvilken effekt aktive pauser havde på en given medarbejder. Interventionen bestod af 10 minutters træning 3 gange ugentligt og var en kombination af fysisk og mental aktivitet. Konklusionen var, at de aktive pauser styrkede arbejdsforholdene på arbejdspladsen, øgede aktivitetsniveauet samt den mentale sundhed på arbejdspladsen.

Mental og fysiske pauser er lige vigtigte

De mentale pauser er vigtige, da disse kan forhindre stress og udbrændthed. Det kan f.eks. være at tage en kort pause for at læse en bog, lave en kreativ aktivitet eller lukke øjnene til 5 minutters mindfulness. Dette kan hjælpe med at bryde arbejdets monotoni og give hjernen mulighed for at regenerere.

De fysiske pauser er også vigtige i forhold til at forebygge muskelømhed og ryg- og nakkesmerter. De fysiske pauser kan indeholde korte gåture, udstrækning eller simple øvelser med elastik. Fysiske pauser skal ikke nødvendigvis være så lange som du måske går og tror. Faktisk kan helt ned til 2 minutters fysisk træning med elastik eller 2 minutters højintensitets-træning have en positiv effekt på dit fysiske helbred. Dette gælder især hvis du er utrænet i forvejen.

Ydermere kan pauser også hjælpe med at øge koncentrationen og produktiviteten. Ifølge en undersøgelse udført af University of Illinois, kan pauser på kun 17 minutter øge koncentrationen med op til 52%. Dette skyldes, at pauser giver hjernen mulighed for at “afkoble” og regenerere, hvilket kan føre til en øget evne til at fokusere.

Hvordan kan du planlægge pauser i din arbejdsdag?

Pauser bør være en del af din arbejdsdag. Det er vigtigt, at du planlægger disse, for at sikre at du får den nødvendige hvile og regenerering. Indtænk hvad der svarer til fem minutter hver time og arbejd ikke mere end to timer uden at holde en pause. Pauserne sikrer at du kan arbejde effektivt og holde dig sund igennem et langt arbejdsliv. Man kan populært sige, at hvis du har for travlt til at tage dine pauser, må du sætte tid af til at være syg.