Skip to main content

Et nyt projekt undersøger, om psykisk sårbare borgere har glæde af motion på recept i stedet for medicin på recept

Udgivet af
d. 19. marts 2019

Østjylland: Et nyt EU-projekt, der varer fra 1. marts i år og tre år frem, har som mål at skabe mere og bedre sundhed for borgere ved at tilbyde dem motion som alternativ til eller som supplement til traditionel, medicinsk behandling.

Projektet udføres i Danmark, Sverige, Belgien, Malta, Spanien, Portugal, Italien, Rumænien, Litauen og Tyskland. I Danmark udføres projektet i Randersklyngen bestående af Regionshospitalet Randers og Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs Kommuner samt praktiserende læger.

Angst, stress og depression

Konceptet “Motion på recept” er kendt i Danmark, men der findes ikke dokumenterede erfaringer med konceptet anvendt til psykisk sårbare borgere, der f.eks. kan være borgere med angst, stress og depression. Det skal Randersklyngen i et samarbejde med det lokale foreningsliv lave om på ved at bidrage til EU-projektet med en undersøgelse af netop denne målgruppe.

– En af vejene til en bedre psykiatri er et tæt samarbejde mellem region, kommuner og praktiserende læger, og at vi udvider vores behandlingsmuligheder ud over medicin. I dette projekt gør vi begge ting, så jeg ser frem til at følge det de næste år og er spændt på at se effekterne, siger Jacob Klærke (SF), formand for Psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland.

Global handlingsplan

– Vi er stolte af at deltage i EU-projektet med vores samarbejdspartnere i kommunerne. Vi har inviteret DGI Østjylland ind i samarbejdet, og vi vil involvere kommunale idrætsforeninger og frivilligkorps i projektet, så vi får lokalsamfundet med for en nær og sammenhængende indsats for patienterne, siger Marianne Jensen, sygeplejefaglig direktør, Regionshospitalet Randers. Når projektet er slut, skal resultaterne indgå i en international rapport, der samler viden og erfaringer fra de deltagende lande i projektet. Den nye viden vil bidrage til WHO’s globale handlingsplan for forebyggelse og kontrol af ikke-smitsomme sygdomme og til WHO’s globale monitorering af ikke-smitsomme sygdomme.

Kilde