Skip to main content

Derfor skal mental sundhed være en ledelsesprioritet

Udgivet af
d. 3. januar 2023
hg-forside-trivselsundersoegelse

Mental sundhed er blevet et centralt område på mange arbejdspladser i forbindelse med at skabe mere sundhed på arbejdspladsen. Det har fået mere opmærksomhed de seneste år med hensigt om at forebygge fysiske- og psykiske sygdomme blandt medarbejdere i virksomheder. Mental sundhed vedrører oplevelsen af godt humør og tilfredsstillelse, samt at kunne klare dagligdagens opgaver og håndtere de opgaver og udfordringer man møder i arbejdslivet, hvilket giver individet arbejdsglæde. Som leder kan du have stor indflydelse på mental sundhed blandt medarbejdere, hvilket også vil skabe mere trivsel på arbejdspladsen.  Undersøgelser viser, at mange medarbejdere har dårlig mental sundhed, og derfor bør det være en ledelsesprioritet. 

Hvorfor skal jeres leder have fokus på mental sundhed?

Som leder er man ofte blevet mødt af nye udfordringer. Corona krisen er et godt eksempel, hvor mange medarbejdere skulle vænne sig til nye ændringer, blandt andet at arbejde hjemme fra. Dette havde både sine fordele og ulemper. Under svære perioder som fx Corona krisen, hvor der sker nye ændringer, er det vigtigt, at ens team bliver vejledt, og her er kommunikation en bærende faktor. Dog havde det også sine udfordringer, da mange har lagt en stor indsats i at skulle opretholde en effektivitet, og måtte i mange tilfælde tilsidesætte egne behov. Corona krisen havde derfor også indflydelse på mental sundhed blandt medarbejdere, hvor mange blev mere inaktive, og det var vanskeligt at planlægge at mødes.

Som leder kan der opstå vanskelige situationer, hvor fokus må være at opretholde en balance og få ro på ens team. Med et fokus om at styrke mental sundhed på arbejdspladsen øger det sandsynligheden for, at ansatte i større grad kan håndtere og rumme nye udfordringer mødt i dagligdagen. Her er det blandt også vigtigt, at ledere kender deres ansatte og deres begrænsninger, så man kan vejlede og hjælpe under behov.  Herudover er det essentielt for virksomheden, at lederen ikke er belastet og stresset i for lange perioder, da det ikke kun kan have negativ effekt på egen mentale sundhed men hele virksomheden.

Gode råd til at styrke mental sundhed: 

  • Interesser dig for dine ansatte/medarbejdere 
  • Sætte tydelige og klare mål
  • Husk at prioritere sig selv en gang i mellem. Som leder er egen trivsel og mental sundhed også vigtigt
  • Motion, sunde kostvaner, optimal søvn, pausetræning er gode elementer for at styrke egen mentale sundhed
  • Brug hinanden som støtte og koordiner opgaver
  • Vær opmærksom på hinanden og reducere forekomsten af at blive ramt af fysiske- eller psykiske lidelse

Med mental sundhed som en ledelsesprioritet vil man opnå større trivsel på arbejdspladsen. En god leder forstår sine medarbejdere, er lyttende og behjælpsom samt fastsætter klare mål. Det kræver derfor en bred vifte af egenskaber. Med høj trivsel på arbejdspladsen kan det reducere udviklingen af sygdomme, som både gavner den enkelte, virksomheden og samfundet på sigt.