Skip to main content

At nå i mål

Udgivet af
d. 3. januar 2019

Det handler om at tage nogle bevidste valg i hverdagen.
Mange sportspsykologer arbejder med forskellige værktøjer, for at hjælpe atleter med at styrke deres mentale robusthed, for at være mentalt udrustet til at kunne nå deres mål. Mange af disse værktøjer er også anvendelige i andre kontekster. Jeg vil gerne præsentere det ”mentale styrkekompas”, som netop er et af de værktøjer, som ofte benyttes af sportspsykologer, men som også kan anvendes til at arbejde med sundhed på arbejdspladsen.

Skab sundere vaner for dig selv

Man kan forestille sig styrkekompasset, som en lang lige vej, som fører dig til dine mål. Målet kan være, at få nogle sundere vaner i arbejdstiden. For at få sundere vaner kan man eksempelvis deltage i de sundhedstilbud, som arbejdspladsen tilbyder. Det kan være samtaler med en sundhedskonsulent, at gøre brug af motionsrum, lave små øvelser i løbet af dagen, som man har fået vist af fysioterapeuten eller bare at tage trappen i stedet for elevatoren. På kort sigt har det den konsekvens, at du skal kaste dig ud i noget nyt, som for nogle kan være grænseoverskridende. På lang sigt bliver du belønnet idet du når i mål og gør noget godt for din sundhed.

Pas på fristende omveje

På vej hen til de mål du har sat dig er der dog en masse afkørsler du kan tage. Det er fristende at tage en af afkørslerne, da man bliver mødt af dem mange gange på vejen.
Afkørslerne repræsenterer alle de ting, der forhindrer dig eller er en omvej, for at nå dit mål. Ofte er det gamle vaner, der får dig til at tage en afkørsel. Det kan være dovenskab eller ubehaget ved at prøve noget nyt, der gør, at man ikke deltager i motionsholdet, som man ellers havde foretaget sig at deltage i. Eller tvivlen om hvor meget det nu gavner at tage trappen. På kort sigt vil man blive belønnet, idet man ikke behøver forlade sin comfort zone. På lang sigt er der dog konsekvenser, som går ud over din sundhed, da afkørslen ikke fører hen til målet om nogle sundere vaner.
Vigtigt er det dog at holde sig for øje, at man når hurtigst i mål ved at holde sig til vejen. På vej til målet vil man dog møde mange afkørsler og uanset hvor mange afstikkere man tager, kan man altid finde tilbage til vejen, som fører til målet.