Skip to main content

Arbejdskulturen essentiel for at få den fulde effekt af Fysisk Efteruddannelse

Udgivet af
d. 8. juli 2014

Fysisk efteruddannelse er et koncept udviklet af Professor Dr. med Bente Klarlund Pedersen og Health Group. Konceptet er målrettet alle arbejdspladser med nedslidende arbejdsrutiner og har til formål at efteruddanne medarbejderne til at forebygge nedslidning. Fysisk Efteruddannelse skal ikke betragtes som motion i arbejdstiden, men som en vigtig forebyggende arbejdsmiljøindsats som gerne skal være obligatorisk, eller som min. systematisk. Ved at implementere Fysisk Efteruddannelse som en integreret del af en arbejdsdag, er det vores erfaring, at det efterhånden bliver en del af arbejdskulturen. Den observation bliver bekræftet i en ny forskning af studielektor Thomas Bredahl fra Syddansk Universitet:

Hvad kan man gøre for at medarbejde fortsætter med at motionere?

Kulturen på arbejdspladsen er afgørende for, om medarbejderne fortsætter med at træne efter en forsøgsperiode. Det kom frem på Wellbeing at Work konferencen i København 26-28. maj. Hvis du vil have dine medarbejdere til at træne fysisk i arbejdstiden, må du ændre kulturen på arbejdspladsen og selv stille op.

Mang stopper træningen kort tid efter

Mange medarbejdere stopper med at træne under eller kort tid efter, at de har deltaget i et forsøg med fysisk træning på arbejdet. Det sker også, selvom ledelsen har sagt god for, at de fortsætter med at træne i arbejdstiden.

– Det er rigtig ærgerligt, for træningen er effektiv til at mindske smerter i muskler og led på grund af arbejdet, sagde Thomas Bredahl, studielektor på Syddansk Universitet.

Kulturen afgørende

Kulturen på arbejdspladsen – det vil sige kolleger, mellemledere og chefen til sammen – er afgørende for, om medarbejderne fortsætter med at træne, selvom forsøget stopper.

– At det er godt at træne skal være synligt og sagt åbent som en slags værdigrundlag på arbejdspladsen. Hvis det sker, vil flere medarbejdere også deltage, lød opfordringen fra Thomas Bredahl på konferencen.

Det er meget vigtigt for medarbejderne, at ledelsen accepterer, at de deltager i træningen.

– Træningen skal være en formaliseret del af det at gå på arbejde, sagde han.

Det er for eksempel vigtigt, at ledelsen melder ud, hvornår medarbejderne kan træne i løbet af dagen og at de selv er synlige.