Skip to main content

Ansatte får løn for at svede: Kan give pengene flere gange igen

Udgivet af
d. 14. oktober 2019

Esbjerg Lufthavn har haft succes med at lade medarbejderne dyrke idræt i arbejdstiden.

Søren Dall Jepsen er i fuld gang med dagens træning. Til daglig er han indsatsleder ved Brand og Redning i Esbjerg Lufthavn, men sammen med ti andre kolleger har han det seneste år frivilligt skiftet sikkerhedssko og gule veste ud med løbesko og træningsmåtter en gang om ugen.

Og det har haft en effekt, fortæller han.

– Jeg har et mentalt og fysisk overskud til at passe mit arbejde herude.

Og det er ikke kun på landingsbanen, at medarbejderne er flyvende. Chefen i Esbjerg Lufthavn John Nielsen kan også mærke træningstiltaget på produktiviteten og dermed på bundlinjen.

Kommer seks gange igen

Motionen i Esbjerg Lufthavn indgår som en del af et igangværende forskningsprojekt på Syddansk Universitet, som undersøger sammenhængen mellem motion og produktivitet på arbejdspladser.

Hvor det tidligere er påvist, at det kan være en god forretning at få gang i kontorpersonale, tyder de første delresultater fra Esbjerg Lufthavn på, at en times hård træning ugentligt i arbejdstiden også kan måles på bundlinjen i produktionsvirksomheder.

Delresultaterne fra Esbjerg viser, at Lufthavnen har øget

produktivitet med 7,3 procent mens projektet har stået på.

– De resultater, vi har her, er umulige at skyde ned. Det er fakta, og målingerne viser det. Det er fantastisk, siger lufthavnschef John Nielsen.

Ifølge forskningsgruppen svarer lufthavnens øgede produktivitet til, at investeringer i motion kommer arbejdspladsen seks gange igen.

– Medarbejderne når mere. De er bedre og hurtigere til at laste flyene. Der er kommet mere energi og overskud, som vi kan måle i en decideret produktivitetsforbedring, fortæller seniorforsker Just Bendix Justesen fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.

Men for at opnå den forbedring er det ikke nok at hive et par elastikker frem ved skrivebordet. Pulsen skal op i mindst en time om ugen, før det har effekt, vurderer seniorforskeren.

– Det er træning, der kræver omklædning, og at man har svært ved at snakke med sidemanden. Det er der, vi skal op, hvis vi skal have de forretningsmæssige gevinster, siger han.

Den første halve time er betalt

I Esbjerg Lufthavn har chef John Nielsen besluttet at betale den første halve time, mens resten af træningen foregår i medarbejderens fritid.

Og det er fornuftigt, mener indsatsleder Søren Dall Jepsen.

– Jeg er desværre ikke sådan én, der går ud og træner selv. Så for mig er det rigtig godt, siger han.

Delresultaterne fra lufthavnen viser også, at 78 procent af medarbejderne sov for lidt om natten før motionsprojektet. Det tal er reduceret til 38 procent.

Andre bør følge efter

Hos Dansk Industri er underdirektør Anders Just Pedersen ikke i tvivl om, at andre arbejdsgivere bør skue mod Esbjerg Lufthavn.

– Det er et rigtig flot resultat, at det er lykkedes at løfte lufthavnens medarbejderes produktivitet med 7,3 procent, siger han.

Men hvis en virksomhed vil have medarbejderne til at motionere, kræver det tid, vedholdenhed og investering. Derfor skal man tænke sig om, vurderer Anders Just Pedersen.

– Der er stor forskel på, om det mere er en kampagne, man kører, eller om det er noget, der skal vare ved. Og hvis man skal høste resultaterne, så er det det sidste, man skal have fat i. Så skal man være indstillet på, at det er et langt, sejt træk, før man får de gode resultater.

Kilde