Skip to main content

6 gode råd for at undgå forhøjet blodtryk

Udgivet af
d. 18. november 2022

Det skønnes at mellem 20-25% af den voksne befolkning har et forhøjet blodtryk, og ca. 10% har så forhøjet blodtryk at det kræver behandling.

Dit blodtryk afhænger af, hvor stor en kraft dit hjerte sender blodet rundt i din krop. Jo højere kraft blodet pumpes rundt i kroppen, desto højere blodtryk har du. Hvis du f.eks. er overvægtig, bruger dit hjerte flere kræfter end normalt, da modstanden i kroppen er større. 

Det optimale blodtryk er 120/80. Du kan selv måle dit blodtryk ved hjælp af blodtryksmåler og eller få en fagperson til at måle det. Med et sundhedstjek får du målt blodtrykket af en sundhedskonsulent, udover mange andre fysiske målinger. 

1. Spis mindre salt

Salt har en dårlig effekt på dit blodtryk. Salt ophober sig i blodet og suger væske ind i blodårerne. Det er denne proces, som får dit blodtryk til at stige. Du kan spare på saltet både ved at undgå at oversalte din mad, men også ved at mindske dit indtag af f.eks. kødpålæg, lakrids og fastfood. Disse madvarer indeholder en høj mængde salt.

2. Undgå overvægt

Hvis du vejer for meget, påvirkes hormonerne i din krop, hvilket kan resultere i et højere blodtryk. Derfor er det vigtigt at holde din vægt nede på et sundt og almindeligt niveau – eller så tæt på som muligt.

3. Drik mindre alkohol

Et højt indtag af alkohol kan resultere i et forhøjet blodtryk. Du kan med god samvittighed drikke et glas vin en gang i mellem, men det er vigtigt at det ikke overskrider sundhedsstyrelsens anbefalede mængde alkohol pr. uge. Det vil sige 7 genstande for en kvinde og 14 genstande for en mand.

4. Undgå cigaretter

Et forhøjet blodtryk forværres af rygning. Dette skyldes nikitonen i tobak, som bruges cigaretter. Nikotin frigiver nemlig hormonet adrenalin. Hormonet får blodårerne til at trække sig sammen og får hjertet til at slå hurtigere, hvilket i sidste ende vil resultere i, at blodtrykket øges.

5. Dyrk motion

Alle former for motion medvirker til at sænke blodtrykket. Motion, der får din puls op, får din blodårer til at udvide sig og derved falder dit blodtryk. Stillesiddende arbejde kan have en negativ indvirkning på blodtrykket.

6. Undgå stress

Stress kan hurtigt for blodtrykket til at stige. Særligt personer med længerevarende stress, kan mærke det gå ud over kroppen. Derfor er det vigtigt at undgå stress eller alt for stressede situationer, hvis du har forhøjet blodtryk. Sørg for at du har tid til at slappe af, slå hovedet fra og bearbejde alle de indtryk, du får på en dag. Du kan f.eks. gå en tur og nyde naturen, så du samtidig får rørt dig.

Lider du af forhøjet blodtryk, er det vigtigt at gøre noget aktivt ved det. Forhøjet blodtryk kan have seriøse konsekvenser for dit helbred.