Skip to main content

6 gode grunde til at få sved på panden på arbejdspladsen

Udgivet af
d. 21. november 2018

Mange mennesker har en inaktiv og stresset hverdag, hvor alt drejer sig om deadlines, indkøbslister og børnenes fritidsinteresser. Med cirka 8 timer om dagen foran skærmen på kontoret, som bliver afløst af transport i bilen og nogle praktiske gøremål, ser vi frem til at afslutte dagen på sofaen foran tvét. Der er sjældent overskud til at afsætte tid til sig selv og dyrke motion, på trods af at det er nytårsforsættet hvert år. Den stillesiddende adfærd og den store tilgængelighed til usunde madvarer har ført til, at en stor del af den danske befolkning er blevet overvægtig. Det har ikke kun negative konsekvenser for den enkelte, men koster samfundet ligeledes mange milliarder kroner hvert år. En usund livsstil kan føre til livsstilssygdomme som Type 2 diabetes og hjerte-kar-sygdomme som eksempelvis åreforkalkning og blodpropper. Hjerte-kar-sygdomme er den næst hyppigste dødsårsag i Danmark. Men hvordan kan man forebygge det dårlige helbred? Fysisk aktivitet har en positiv indflydelse på både dit fysiske og dit psykiske helbred. Det handler om at få mere fysisk aktivitet ind i din hverdag. En god mulighed for det kan være, at være fysisk aktiv på din arbejdsplads. Alt tæller – både en hel time intensiv træning, men ligeledes en ekstra tur op ad trapperne eller ud til printeren. Nogle af de mange gode grunde til at få sved på panden i arbejdstiden kan du læse om her:

Træning mindsker/forebygger smerter

Især ved stillesiddende arbejde, som fx at arbejde på kontor, er der tendens til at få hovedpine, nakkespændinger eller ondt i ryggen. Ved at få lidt bevægelse ind i arbejdstiden er der mulighed for at løsne musklerne op, få strukket ud og blive stærkere. I mange tilfælde kan det få smerterne helt til at forsvinde.

For din sundheds skyld

Stillesiddende adfærd fører til overvægt og livsstilssygdomme. At få mere fysisk aktivitet ind i hverdagen er en investering i din fremtid, for det giver dig flere gode leveår uden sygdom og et længere liv.

Forbedring af det sociale fællesskab

Udover at forbedre din fysiske sundhed kan motion på arbejdspladsen ligeledes forbedre trivslen. Det styrker de sociale relationer at komme i træningstøjet og at være fælles om at være aktiv. Det giver anledning til at snakke om andet end arbejdet og mulighed for at lære kollegaerne bedre at kende.

Mere energi

Det kan godt være, at man bruger meget energi på at træne og at nogle derfor forventer, at det dræner én for energi. Men man vil opleve, at det modsatte træder i kraft – hvis du får mere bevægelse ind i din arbejdsdag, vil du opleve, at du får mere energi. Du bliver ikke på samme måde træt om eftermiddagen og du forbedrer din koncentrationsevne. Du kommer i bedre humør, hvilket gør det nemmere at komme igennem en lang arbejdsdag.

Reducering af stress

I forlængelse heraf reducerer motion stress på både kort og lang sigt. Det, at man får mere overskud i hverdagen gør, at man bedre kan bevare overblikket og bliver bedre til at håndtere stressede situationer.

Variation i arbejdsdagen

Hvis man får indført lidt motion i arbejdsdagen giver det et nyt pusterum, hvor man kan få lov til at slippe tankerne. Muligheden for at flytte opmærksomheden fra arbejdsrutinerne giver fornyet energi og ofte kommer der nye ideer flyvende, som kan være løsningen på den udfordring man lige sidder med i en arbejdsopgave.

Dette var blot få af mange gode grunde til at komme i gang med mere bevægelse på arbejdspladsen. God arbejdslyst og god træningslyst!