Skip to main content

5 tips til at opnå mental sundhed som selvstændig

Udgivet af
d. 11. april 2023
header-default-bg

Mental sundhed er et fokuspunkt i alle danske virksomheder. Arbejder man i en større organisation kan man ofte få støtte til at opnå bedre mental sundhed via en række sundhedstiltag på sin arbejdsplads eller gennem en sundhedsforsikring betalt af ens arbejdsgiver. Ofte vil større organisationer også afvikle sundhedsdage, sundhedsuger og sundhedsevents, som tillige kan give inspiration til at forbedre sin mentale sundhed. Men hvad gør man, når man er selvstændig eller arbejder i en mindre organisation?

Her er 5 tips til at opnå en bedre mental sundhed for dig der arbejder som selvstændig eller i en mindre organisation.

Overblik

Som selvstændig er det vigtigt, at du har overblik over din virksomhed. Uden overblik kan du hurtigt miste fokus. Folk med stresssymptomer beskriver ofte at de har mistet overblikket. Man kan derfor betragte det at skabe overblik som en selvhjælp til at mindske stress. Har du brug for at skabe overblik over dit arbejde findes der forskellige CRM-systemer, der kan hjælpe dig med at koordinere og huske det der er nødvendigt. Har man som selvstændig behov for at skabe overblik i sit liv kan man bruge redskaber som Sofia Mannings Livshjul eller anskaffe sig en familiekalender. Kalenderen kan udfyldes med de ressourcekrævende opgaver der findes i ens liv. Det kan f.eks. være Arbejde, Venner, Min-tid, Børn, Parforhold, Fritidsinteresser og Familietid.

Work-life-balance

Som selvstændig er det nødvendigt at have en god balance mellem arbejdsliv og fritidsliv. Mange selvstændige har svært ved at sætte grænser for hvor meget virksomheden skal fylde. Utallige studier har undersøgt sammenhængen mellem produktivitet og ugentlige arbejdstimer. Der synes at være bred enighed om, at 35-40 timer er det antal timer der giver den største produktivitet. Hertil ses det at produktiviteten falder drastisk ved en kontinuerlig arbejdsuge på 55 timer eller mere. Sørg for at finde en sund balance i dit liv, der sikrer dig en bedre mental sundhed. Det skaber den største effekt på lang sigt.

Meditation og mindfulness

Aktive pauser er en genvej til bedre mental sundhed. Er du selvstændig kan aktive pauser med meditation og mindfulness være en kilde til at skabe bedre mental sundhed. Mulighederne for at finde meditation og mindfulness online er enorme. Brug derfor lidt tid på at finde en løsning der passer til dit temperament.

Motion

Motion er vigtig for både den fysiske og mentale sundhed. Et japansk studie har vist at træning 3x 10 minutter ugentligt har en positiv effekt på vores mentale sundhed. Ydermere har et svensk studie vist at aerob konditionstræning med en intensitet på 60-85% af VO2 Max kan mindske risikoen for stress. Det er dog vigtigt at man som selvstændig sørger for at balancere sin træning med sine arbejdsopgaver. Det kan eksempelvis være en riskofaktor at have højintensitetstræning i stressede perioder.

Sparring

Mennesker er flokdyr og derfor har vi brug for andre til at hjælpe os gennem livet. Som selvstændig har du også brug for at sparre med nogen om de udfordringer du og din virksomhed møder. Der findes både betalte og frie netværk, hvor selvstændige og virksomhedsledere kan sparre med hinanden. Ydermere kan man anskaffe sig en erhvervscoach. Er der tale om sparring på en mindre skala kan man benytte sit eget netværk af familie og venner. Sparring er med til at mindske bekymring ifm. beslutninger samt øge den mentale sundhed.