Skip to main content

Større smil og mindre sygdom – flere skal motionere på jobbet

Udgivet af
d. 18. februar 2020

Boldspil, gåtur eller gymnastik. Medarbejderne fra Center for Handicap i Lolland Kommune bliver to gange om ugen udsat for mange forskellige former for fysisk aktivitet i arbejdstiden.
Sammen med seks andre virksomheder i landet er de med til at vise vejen for kollegamotion.

– Vi får et godt samarbejde med hinanden, og vi får en bedre indstilling til vores egen sundhed og trivsel, siger Kate Rossen, som er specialpædagog i Stormarken i Nakskov.

Klar tendens

Flere og flere lønmodtagere får tilbudt motion på arbejdspladsen. I 2012 var det 15,2%, der fik tilbudt motion i arbejdstiden, men det tal steg til 21,7% i 2018. Det viser tal fra De

t Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

– Folk er glade, og de griner. Vi har det sjovt, og så får vi et afbræk fra hverdagen, hvor vi får lidt styrke og aktivitet, siger Matilde Frimann Clausen, pædagog i Stormarken i Nakskov.

Seks virksomheder fra hele landet er med i pilotprojektet Flere Aktive Arbejdspladser, som Dansk Firmaidrætsforbund og Trygfonden står bag. Målet er at finde ud af, hvordan endnu flere arbejdspladser kan indføre og fastholde kollegamotion.

– Der er nogle velkendte effekter som sænker sygefravær, øget arbejdsglæde og trivsel, og selvfølgelig også stigende produktion i løbet af arbejdsdagen. Det er en af grundene til, at vi gør det, men vi vil også gerne have flere og flere til det, siger Kasper Kristensen, udviklingskonsulent i Dansk Firmaidrætsforbund.

Gavnlig effekt

Ingen på arbejdspladserne bliver tvunget til at være med til at dyrke motion i arbejdstiden, men ifølge souschef i Center for Handicap i Lolland Kommune, Karin Maigaard, har ingen sagt nej indtil nu.

– Medarbejderne må også gerne dyrke idræt i deres fritid, men i arbejdstiden tænker vi, at det er med til at skabe en arbejdsglæde. Så det er en win-win for os som organisation, siger Karin Maigaard.

Ifølge medarbejderne hos Stormarken i Nakskov har kollegamotionen også en gavnlig effekt for de borgere, de arbejder med til hverdag.

Vores psyke og vores mentale sundhed har rigtig stor afsmittende effekt, fordi vi arbejder med mennesker, siger Matilde Frimann Clausen.

Matilde Frimann Clausens kollega Kate Rossen er enig. Borgerne kan mærke, at vi er mere friske og positive, siger hun.

Reference