Skip to main content

Nakke- og skuldersmerter – undgå smerter på arbejdet

Udgivet af
d. 1. februar 2024

Vi kender det alle sammen; måske har du siddet for længe ved skrivebordet, været dybt fordybet i en opgave, eller endda glemt det fine hæve/sænkebord, og nu begynder smerterne i nakke og skuldre at melde sig. Du er ikke alene – hele 7 ud af 10 personer vil opleve smerter i nakke- og skulderområdet.

Men hvad kan man egentlig gøre? Og hvorfor opstår disse smerter? Det kan du læse om herunder.

Årsagen til nakke/skuldersmerter

Der kan være mange grunde til, at man oplever smerter i dette område. Ofte kan det skyldes nogle uheldige siddestillinger, fx dårlig holdning eller uhensigtsmæssig arbejde med hovedet foroverbøjet.

Hvad kan man gøre ved nakke- og skuldersmerter

Oplever man smerter på kontoret, er der en række tiltag, man kan tage. Først og fremmest kan det være væsentlig, at undersøge hvorfor disse smerter opstår. Det kan være ved at kigge på sin arbejdsstation og indstille denne, så den passer ergonomisk – for eksempel ved en ergonomisk gennemgang.

Det er derudover meget vigtigt at bevæge sig – for eksempel ved at holde nogle små aktive pauser i løbet af arbejdsdagen. Her kan man arbejde med små øvelser, der kan hjælpe med at holde smerterne væk.

Helt konkret kan det foregå ved aktive pauser – de giver et frirum, hvor man kan koble af mentalt, men sikrer også, at man får bevæget sig og derved mindsker risikoen for smerter. Et andet tiltag er massage på arbejdspladsen, hvilket ligeledes kan være en dejlig forkælelse af krop og sind.

Den næste stilling er den bedste stilling

Der er som sådan ikke bevægelser eller stillinger, der er forkerte (den næste stilling er den bedste), men det er vigtigt at bevæge sig og holde sig aktiv i fritiden, men måske også på arbejdet hvis muligt.

Det behøver ikke være den helt store omvæltning for arbejdspladsen, faktisk er det tidligere vist, at så lidt som 2 minutters bevægelse kan være med til at mindske smerterne i nakke og skuldre.

Ønsker du at arbejde med bevægelse og forebyggende indsatser for smerte på arbejdspladsen? Så kontakt Health Group, vi hjælper gerne med små tiltag med store effekter.