Skip to main content

Musearm – forebyggelse og behandling

Udgivet af
d. 7. april 2022

Hvad er musearm?

Musearm er en bred betegnelse af den overbelastning, der kan opstå i under- og overarmen i forbindelse med skærmarbejde. Problemerne opstår oftest i sener og muskler og vil være forårsaget af en form for overbelastning af vævet. Musearm opstår hvis armen er placeret forkert eller hvis de ergonomiske hjælpemidler på arbejdspladsen er uhensigtsmæssige. 

Symptomer på musearm

Smerte og muskelspændinger fra håndled og underarm er typiske symptomer på musearm. 

Smerte i håndleddet opstår fordi den ene af de to store nerver afklemmes af det store senestrøg (fleksorretinaklet), der sidder på undersiden af håndleddet. Dette sker i forbindelse med en bagoverbøjning af håndleddet f.eks., når man arbejder med en klassisk kontormus. 

Smerten i muskulaturen på underarmen opstår fordi håndleddet placeres i en kraftig bagoverbøjning. Dette vil typisk ske, når man arbejder med en klassisk mus, men kan også forekomme, hvis man har et højt tastatur. 

Der kan ligeledes opleves sekundære smerter fra albue, overarm, skulder eller nakke. Smerterne vil næsten altid være relateret til den arm som bruger computermus.

Hvordan behandles musearm?

En musearm betragtes som en overbelastningsskade. Skaden kan derfor bedres ved enten at mindske belastningen eller ved at gøre vævet mere modstandsdygtig overfor belastningen. I langt de fleste tilfælde vil man forsøge at gøre begge dele. 

Generel aflastning vil være første middel at ty til. 

Lær at styre musen med modsatte hånd og skift herefter hånd flere gange dagligt. 

Hold 5 minutters pause hver time. I pausen skal du gå væk fra din arbejdsstation. Det vil være en fordel hvis du bruger din hånd og arm aktivt. Det kunne f.eks. være at hente kaffe eller holde i gelænderet mens går på trapper.

Ved at minimere bagoverbøjningen af håndleddet mens man arbejder mindsker man belastningen på vævet. Er man glad for sin mus, kan man købe en musemåtte, som har en indbygget gelepude placeret på siden. Placeres gelepuden under håndleddet vil dette rette håndleddet ud og dermed mindske belastningen. 

Er dette ikke tilstrækkeligt kan man anskaffe sig en Mousetrapper, Rollermouse eller en vertikal mus. Hvor Mousetrapper og Rollermouse mindsker bagoverbøjningen på håndleddet vil sidstnævnte ændre håndleddets placering fordi underarmen roteres.

Styrketræning kan øge underarmens styrke og dermed gøre vævet mere modstandsdygtigt overfor overbelastning. Elastiktræning er en hurtig og nem måde at øge styrken i armen. Studier viser at blot 2 minutter om dagen er med til at forebygge kontorskader som bl.a. musearm. 

Har man oplevet smerter i mere end 14 dage anbefales det at få en fysio- eller ergoterapeut til at tilse din arbejdsstation. Læs mere om vores ergonomiske gennemgang her.

Øvelser mod musearm

Link til øvelse:

https://exorlive.com/video/?culture=da-DK&ex=570