Skip to main content

Kaffe og sundhed – er kaffe sundt?

Udgivet af
d. 18. september 2023
er kaffe sundt eller usundt?

I Danmark kan vi godt lide kaffe, og vi er faktisk det fjerde mest kaffedrikkende land i verdenen. Samlet bliver det i gennemsnit til 3-4 kopper dagligt. Både mænd og kvinder drikker kaffe, men mænd drikker i gennemsnit 1 kop mere om dagen end kvinder.

Langt de fleste af os kender det alt for godt. Det kan være svært at komme igang med dagen uden først at få sin morgenkaffe. Men hvad med formiddagskaffen, frokostkaffen, kaffepausen og aftenskaffen? Er det generelt usundt at drikke kaffe? Og hvor meget er for meget? Dette vil vi dykke en smule ned i det følgende blogindlæg.

Er kaffe usundt?

Grundlæggende er der ikke noget, der tyder på, at moderate mængder af kaffe (3-4 kopper dagligt) skulle være usundt – måske endda tværtimod. Her viser det sig, at moderat indtag af kaffe kan være med til at nedsætte dødeligheden samt mindske risikoen for en lang række sygdomme – herunder type 2-diabetes, Parkinsons og forskellige former for kræftsygdomme.

Samtidigt er der ikke noget, som tyder på, at kaffe skulle give en øget risiko for forhøjet blodtryk eller hjerteflimmer. Dog bør personer med angst, lavt kalkindtag og gravide være forsigtige med mængderne.

Alt med måde

Ligesom så mange andre ting er det vigtigt at mærke efter, kaffen har mange gode effekter og man kan føle sig mere klar og på. Koffein, som er det aktive stof i kaffe, har en stimulerende effekt på hjernen, hvilket gør at vi føler os mere kvikke og friske. Desuden kan kaffe have en positiv mental effekt og give velvære.

Men derfor kan det også være væsentligt ikke at drikke kaffe langt hen på eftermiddagen, specielt ikke hvis man har problemer med at falde i søvn. Koffein har en halveringstid på cirka 5 timer, hvilket betyder. at det tager ret lang tid for din krop, før koffeinen er nedbrudt. Derfor kan det være en fordel, at man beslutter sig for et tidspunkt, hvor man drikker sin sidste kop på dagen. Dog er effekterne individuelle, og det er derfor væsentlig at man selv mærker efter.

Så næste gang du rækker ud efter kaffen på arbejdet, så kan du gøre dette med god samvittighed. Hvis du samtidigt snupper en kop for at være fysisk og mentalt klar til at træne (i eller efter arbejdstiden), ja så er det en win-win. Men husk, alt med måde.

Kaffe er ikke usundt – men kan dog give søvnbesvær, hvis du drikker det sent på dagen