Skip to main content

15 % øget produktivitet med motion på arbejdspladsen

Udgivet af
d. 31. januar 2017

Drukner du i arbejde? Måske skulle du tage en pause og komme i gang. Ny forskning fastslår, at travle medarbejdere, som dyrker motion på arbejdspladsen, er mere produktive. De er også mindre tilbøjelige til at skælde ud på kollegaer, og mere serviceminded overfor kunder.

Hvordan kan motion hjælpe på hverdagen?

Britiske forskere studeret omkring 200 medarbejdere på tre arbejdspladser: et universitet, en IT virksomhed og et forsikringsselskab. De ansatte blev bedt om at udfylde spørgeskemaer om deres arbejdsindsats og humør på dage hvor de dyrkede motion, og på dage hvor de ikke gjorde. Deltagerne kunne selv bestemme motionsform. De fleste brugte mellem 30 og 60 minutter på alt fra Yoga til styrketræning og boldspil. Seks ud af ti ansatte sagde, at deres ledelsesevner, mentale styrke og evne til at overholde deadlines var forbedret på de dage hvor de dyrkede motion.

Motion forbedrer humøret og tilfredshed

Størrelsen af den samlede præstation var omkring 15 procent, ifølge de resultater, som er blevet præsenteret i tidsskriftet American College of Sports Medicine.”De mennesker, der som dyrkede motion på arbejdspladsen, gik hjem med en følelse af mere tilfredshed med deres arbejdsdag” siger undersøgelsen forfatter Jim McKenna, professor i fysisk aktivitet og sundhed på Leeds Metropolitan University i Storbritannien. “Vi var overraskede,” siger han. “Vi forventede ikke denne meget store effekt”. Alle undersøgelsens deltagere var regelmæssige motionister og de følte allerede at de gjorde et godt stykke arbejde på arbejdspladsen. Men mange oplevede alligevel en stor forbedring med motion. Det var åbenbart ligegyldigt, hvilken form for motion de ansatte dyrkede. Alle motionsformer havde lige stor effekt, og varigheden af træningen spillede heller ikke den store rolle.
Deltagerne blev også bedt om at vurdere deres humør morgen og eftermiddag. Og som forventet, forbedrede motion de ansattes humør betragteligt. Et resultat som er eftervist i en lang række andre studier siger Jim McKenna. ”Der er en meget stærk effekt af træning på humør og koncentrationsevne”.

Motion får medarbejdere til at gøre deres arbejde bedre

Dr. I-Min Lee, en lektor i medicin ved Harvard Medical School i Boston, som studerer effekten af motion, siger samtykkende, at meget anden forskning støtter den opfattelse, at motion kan hjælpe ansatte til at gøre deres arbejde bedre. Årsagen er igen bedre koncentrationsevne, mindre stress, højere produktivitet og færre konflikter.

Jim McKenna siger afslutningsvis, at sine resultater bør give virksomhederne et ekstra incitament til at tilbyde motion på arbejdspladsen. ”Der er ingen omkostninger kun gevinster”.